Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Moscova este gata să taie relațiile cu Uniunea Europeană dacă statele blocului comunitar impun sancțiuni economice dure regimului de la Kremlin, potrivit unui extras dintr-un interviu publicat pe site-ul ministerului și citat de Reuters.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Declarația vine în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova și UE, după arestarea și condamnarea opozantului lui Vladimir Putin Alexei Navalnîi, ceea ce a declanșat proteste masive în Rusia și discuții la nivelul UE privind noi sancțiuni.

Întrebat într-un interviu, ce urmează să fie publicat integral vineri, dacă Moscova va lua măsuri în sensul ruperii relațiilor cu UE, Lavrov a răspuns:

"Plecăm de la premisa că suntem gata (să facem acest lucru). În cazul în care vom vedea din nou sancțiuni impuse în anumite sectoare care prezintă riscuri pentru economia noastră, inclusiv în domenii dintre cele mai sensibile”.

"Nu vrem să ne izolăm la nivel global, dar trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dacă vrei pace, atunci pregătește-te de război”, a mai spus Lavrov, potrivit Reuters.

Trei surse diplomatice declarau joi pentru Reuters că, cel mai probabil, UE va impune interdicții de călătorie și înghețarea conturilor unor apropiați ai președintelui Vladimir Putin chiar din cursul acestei luni, după ce Germania și Franța ar fi lăsat să se înțeleagă că sunt de acord cu aceste sancțiuni.

Presiunile pentru sancționarea Moscovei s-au intensificat după ce Kremlinul a expulzat diplomați din Germania, Polonia și Suedia chiar în ziua vizitei șefului diplomației europene Josep Borrell în Rusia.

Sancțiunile împotriva oligarhilor sunt însă dificile deoarece ar trebui să vizeze o infracțiune sancționată de UE și ar trebui să existe siguranța că nu pot fi atacate în fața justiției europene, relata AFP luni.

Un acord poate fi găsit între cei 27 pentru a sancționa alți membri ai președinției ruse considerați responsabili pentru represiunea împotriva partizanilor lui Navalnîi dar a obține mai mult este dificil, consideră un alt diplomat.

AFP mai nota că majoritatea statelor membre nu vor să rupă legăturile cu Moscova și sunt îngrijorate de riscul unei escaladări cu un vecin suspicios, membru al Consiliului de Securitate și putere angajată în mai multe regiuni ale globului unde UE are interese de apărat (Ucraina, Caucaz, Siria, Iran, Libia și Africa).