Arabia Saudită a anunţat joi că a interceptat o rachetă balistică şi două drone lansate spre teritoriul său de rebelii houthi din Yemen, la o zi după un tir al rebelilor asupra unui aeroport saudit, notează AFP, preluată de Agerpres.

luptatori huthi din yemenFoto: Profimedia Images

Atacul rebel de miercuri asupra aeroportului internaţional Abha din Arabia Saudită a fost condamnat joi de Germania, Marea Britanie şi Franţa. Rebelii houthi, care luptă împotriva guvernului yemenit şi sunt sprijiniţi de Iran, şi-au intensificat atacurile împotriva regatului saudit şi forţelor yemenite susţinute de Riad. Această recrudescenţă a atacurilor intervine la câteva zile după ce Statele Unite au decis să retragă rebelii de pe lista organizaţiilor considerate teroriste şi să relanseze eforturile pentru a pune capăt conflictului care durează de şase ani.

Coaliţia militară condusă de Riad a anunţat că joi dimineaţă a fost interceptată o dronă armată lansată de rebelii yemeniţi.

Drona a vizat oraşul garnizoană Khamis Mushait din sudul Arabiei Saudite, care găzduieşte o bază aeriană importantă, şi a fost distrusă înainte de a-şi atinge ţinta, a declarat Turki al-Maliki, purtător de cuvânt al coaliţiei, citat de agenţia oficială de presă saudită SPA.

Câteva ore mai târziu, coaliţia a anunţat că a interceptat, de asemenea, o rachetă balistică lansată de rebeli spre Khamis Mushait şi o altă dronă încărcată cu explozivi care viza aceeaşi regiune a teritoriului saudit.

Coaliţia nu a raportat victime sau pagube materiale.

Cu o zi înainte, rebelii au lansat drone în direcţia aeroportului internaţional Abha din sud-vestul Arabiei Saudite.

Coaliţia a făcut cunoscut că atacul a incendiat un avion de pasageri. Rebelii houthi au afirmat că au vizat "ţinte militare", găsindu-se, în opinia lor, la aeroport.

Statele Unite au îndemnat imediat rebelii "să înceteze imediat agresiunile", după ce au cerut luni "sfârşitul oricărei noi ofensive militare în Yemen.