Convinși că Donald Trump va instiga la violență din nou dacă va reveni la putere, democrații care conduc acuzarea în Senat i-au îndemnat joi pe senatorii americani să-l condamne pe fostul președinte la neeligibilitate pentru că i-a „incitat” pe susținătorii săi să lanseze un asalt la Capitoliu, potrivit AFP.

Prezentând videoclipurile despre violență și citate din Trump alese în sprijinul acesteia, procuratura și-a reluat prezentarea necruțătoare în a treia zi a unui proces istoric care, potrivit președintelui Joe Biden, ar putea schimba lucrurile.
Atacul din 6 ianuarie "a fost punctul culminant al acțiunilor președintelui, nu o anomalie", a declarat Jamie Raskin, care conduce echipa de aleși ai Camerei Reprezentanților însărcinați cu susținerea acuzării împotriva miliardarului republican.
„Cine, în această cameră, poate crede că va înceta să incite la violență pentru a-și atinge scopurile, dacă i se va permite să se întoarcă la Biroul Oval? Dacă va reveni la putere și o va face din nou, nu ne putem învinui decât pe noi înșine”, a declarat el.
Fostul magnat imobiliar rămâne foarte popular în zona de dreapta și este puțin probabil ca 17 dintre cei 50 de senatori republicani să fie de acord să voteze cu cei 50 de senatori democrați pentru a forma majoritatea necesară unui verdict vinovat.
Joe Biden, care până acum rămăsese deoparte, a declarat însă joi că procesul ar putea schimba jocul. "Cred că unii republicani s-ar putea răzgândi", a spus el reporterilor.
Purtătorul său de cuvânt, Jen Psaki, s-a grăbit să clarifice că aceasta nu era o previziune, ci o reflectare a emoțiilor sale. Potrivit acesteia, Joe Biden a fost „afectat” de videoclipurile prezentate miercuri, care aminteau de violența fără precedent a atacului, iar cuvintele sale reflectau „cât de șocat și de trist este”.
”Diavoli”
Ofițerii de poliție țipând de durere, aleși terifiați, agresorii amenințând: amestecând fragmente video luate de pe camerele de supraveghere, uneori inedite, cu videoclipuri postate de protestatari, acuzatorii le-au reamintit senatorilor că ei înșiși au scăpat de puțin de „ce e mai rău”.
Aceștia au plasat, de asemenea, atacul în contextul cruciadei post-electorale al lui Trump. „Marea minciună”: așa au descris lunga campanie de dezinformare a alegerilor susținute de republican, care a repetat săptămâni întregi, fără dovezi, că a fost victima unei fraude electorale masive.
Aflat în Florida, el a refuzat să depună mărturie. Dar vocea sa a continuat să răsune în Camera superioară a Congresului, unde acuzatorii săi au proiectat mai multe extrase din discursurile sale, i-au reprodus tweet-urile inflamatorii, au citat cele mai controversate cuvinte ale sale.
După eșecul plângerilor sale legale și multiplele sale presiuni asupra agenților electorali din statele cheie, „președintele Trump s-a trezit lipsit de opțiuni non-violente pentru a rămâne la putere”, a declarat democratul Ted Lieu.
Și pe 6 ianuarie, el și-a chemat susținătorii să demonstreze la Washington în timp ce Congresul a certificat victoria rivalului său. „Luptați ca diavolii”, le-a spus el.
Când au lansat un atac asupra Capitolului, „au crezut că respectă ordinele comandantului-șef”, a declarat Diana DeGette, citând comentariile făcute în instanță de zeci de persoane acuzate pentru această lovitură de stat.