Rusia a acuzat joi Oslo că dorește să concentreze forțele ostile împotriva acesteia înainte de sosirea preconizată în Norvegia în această lună a bombardierelor americane pentru exerciții care ilustrează reapariția activității militare în regiune, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Fără îndoială, nu putem vorbi de seninătate atunci când tensiunea crește la frontierele rusești și se formează o zonă puternic militarizată pentru operațiuni împotriva țării noastre”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova în timpul unei conferințe de presă.

Diplomatul reacționa la sosirea preconizată, în februarie, a bombardierelor strategice americane B-1B pe baza aeriană Ørland pentru a se antrena câteva săptămâni cu forța aeriană norvegiană, care protejează granițele nordice ale NATO.

"Decizia de la Oslo este un pas în continuarea altor evenimente similare", a adăugat Zakharova, care a făcut referire la prezența "permanentă" a marinarilor "americani, britanici și olandezi" în Nordul Norvegiei.

Ea a menționat, de asemenea, crearea unui „port pentru întreținerea submarinelor nucleare americane” lângă Tromsø.

"Credem că o astfel de activitate în Oslo amenință securitatea regională și pune capăt tradiției norvegiene de a nu permite baze militare străine pe teritoriul său în timp de pace", a spus Zakharova.

Pe fondul tensiunilor crescânde dintre Occident și Rusia, Nordul a fost scena în ultimii ani a unei creșteri a activităților militare fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece.

Pentru prima dată din anii 1980, Marina SUA a desfășurat un portavion în Marea Norvegiei în 2018, urmată de nave de suprafață în Marea Barents, în Zona Economică Exclusivă a Rusiei, în anul următor.

Suedia, care nu este membră a NATO, a anunțat, la rândul său, o creștere masivă a cheltuielilor sale militare.

Pe măsură ce topirea gheții deschide noi rute maritime în Arctica, Moscova și-a reafirmat prezența acolo, anunțând crearea de noi baze.