Comisia Europeană a cerut joi adoptarea rapidă a unui regulament care să permită furnizorilor de servicii de comunicații online să continue să detecteze pornografia infantilă în UE, îngrijorându-se de o scădere recentă a rapoartelor, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este esențial ca Parlamentul European și Consiliul să ajungă la un acord cu privire la legislația de urgență pe care am propus-o pentru a permite companiilor de internet să poată continua să raporteze autorităților abuzul sexual asupra copiilor", a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson pe un blog al Comisiei.

Oficialul suedez a subliniat „creșterea exponențială” a acestui abuz sexual online. Numărul rapoartelor, făcute în mod voluntar de către platforme, despre aceste abuzuri în UE a scăzut cu 46% după intrarea în vigoare în decembrie anul trecut a codului european de comunicații electronice, a reclamat ea, citând date de la Centrul American pentru Copii dispăruți și exploatați (NCMEC).

Noul cod „a creat neintenționat incertitudine juridică pentru companiile care realizează rapoarte”, a spus ea.

Acesta a adus activitățile acestor platforme în domeniul de aplicare al directivei „e-confidențialitate” impunând noi constrângeri legale pentru activitățile de detectare voluntară care au fost permise anterior și care pot deveni brusc ilegale fără acțiuni din partea statelor membre.

Regulamentul temporar propus de executivul european vizează eliminarea acestor activități într-un mod limitat din domeniul de aplicare al acestei directive, care este în curs de revizuire, în așteptarea unei soluții legislative permanente, potrivit acestei surse.