Instituirea unui nou Guvern condus de Natalia Gavriliță nu a fost susținută în Parlamentul Republicii Moldova, informează ziarele de la Chișinău.

HotNews.roFoto: Hotnews

După patru ore de dezbateri, niciun deputat nu a votat în favoarea candidatei desemnate de președinta Maia Sandu.

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat joi disponibilitatea formării și asumării unui guvern minoritar anti-criză până la alegerile parlamentare anticipate, în frunte cu liderul formațiunii, Andrei Năstase.

Andrei Năstase a declarat într-un briefing la Parlament că scopul acestei inițiative este de a împiedica votarea unui guvern de stânga printr-o înțelegere obscură dintre PSRM și Platforma Pentru Moldova.

Tot joi, PSRM a anunțat formalizarea unei majorități parlamentare pentru susținerea candidatului propus de socialiști la funcția de premier.

Anunțul a venit după ce, în timpul ședinței de plen, când deputații adresau întrebări candidatei la funcția de premier Natalia Gavrilița, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că socialiștii propun propriul candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu.

Maia Sandu o nominalizase pe 27 ianuarie, pentru funcția de premier, pe Natalia Gavriliță, fostul său ministru de Finanțe: „Este un om în care am încredere, o profesionistă integră și responsabilă”.

„În continuare consider că anticipatele sunt singura cale de ieșire din acest impas, cetățenii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă care să lucreze în interesul cetățenilor. Acum fracțiunile au posibilitatea să demonstreze dacă vor anticipate sau umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”, spunea atunci președintele moldovean, într-o declarație de presă.