Israelul a prezentat miercuri giganților web Facebook, Google, TikTok și Twitter un plan de intensificare a luptei împotriva antisemitismului pe rețelele de socializare, inclusiv un plan de eliminare a conturilor personalităților condamnate pentru discurs antisemit, potrivit AFP.

Retele socialeFoto:

„Antisemitismul în toate formele sale este omniprezent pe rețelele sociale dereglementate”, a avertizat ministrul israelian al diasporei, Omer Yankelevich, în cadrul unei întâlniri în Parlament la care au participat reprezentanți ai Twitter și Facebook.

Ministerul a publicat miercuri „primul raport” pentru a ajuta rețelele sociale să „urmeze o politică mai clară și mai agresivă împotriva antisemitismului”, a spus doamna Yankelevich.

Acest document propune ca rețelele sociale să adopte definiția antisemitismului Alianței Internaționale pentru Rememorarea Holocaustului (IHRA) care o definește ca „o anumită percepție a evreilor care se poate manifesta în ură față de ei” și „vizând indivizii evrei, instituții comunitare și lăcașuri de cult".

De exemplu, textul definiției IHRA subliniază că „negarea dreptului la autodeterminare a evreilor” prin afirmarea faptului că existența statului Israel este rodul unei întreprinderi rasiste „este o formă de antisemitism.

Planul guvernului israelian prevede eliminarea tuturor profilurilor publice ale celor condamnați pentru discurs antisemit.

"Dacă o instanță a decis că o persoană este antisemită, nu există niciun motiv pentru ca rețelele sociale să le ofere o platformă pentru a-și răspândi ura", a spus Yankelevich.

„Aceasta nu este pentru a limita criticile legitime împotriva Israelului”, se spune în raport, ci „pentru a nu permite discursurile de ură împotriva evreilor sau demonizarea statului Israel”.

Raportul solicită, de asemenea, raportarea sistematică a conținutului antisemit și se referă în mod specific la anumite tweet-uri ale ayatollahului Ali Khamenei, a cărui țară, Iranul, este inamicul numărul unu al Israelului.