Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, a declarat ca SUA doresc sa aiba relatii bune cu Serbia, "cea mai importanta tara europeana dintr-o regiune-cheie pentru stabilitatea Balcanilor", dar a reiterat ca pozitia americana cu privire la Kosovo "este clara si consecventa" si ca solutionarea statutului provinciei este o consecinta a dezmembrarii fostei Iugoslavii, transmite Tanjug.

"Serbia este o zona cheie pentru indeplinirea viziunii unei Europe pasnice si libere pe care o aveau liderii la sfarsitul razboiului rece. Ea trebuie sa fie o parte din aceasta si noi dorim sa colaboram cu Serbia pentru a realiza acest lucru", a spus Casey.

Pe de alta parte, guvernul de la Belgradc a anuntat ca va forma o echipa de avocati care va actiona in justitie toate statele ce recunosc independenta Kosovo.Decizia a fost luata la o reuniune a Consiliului de Securitate Nationala, prezidata de seful statului, Boris Tadici.

Potrivit oficialilor de la Belgrad, Serbia va da in judecata, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, SUA si tarile care au recunoscut Kosovo.

Miercuri dimineata, premierul sarb Vojislav Kostunica a solicitat SUA sa anuleze recunoasterea independentei Kosovo si sa confirme suveranitatea Serbiei asupra regiunii.

La randul sau, vicepremierul rus Dmitri Medvedev a afirmat ca SUA provoaca instabilitate in Europa sustinand independenta Kosovo. "Ele pun Europa intr-o pozitie foarte dificila. Noi intelegem ca SUA nu risca nimic, aceasta tara fiind foarte departe", a afirmat oficialul rus.