Rusia a emis un mandat de arestare internațional valabil în spațiul Comunității statelor Independente, pentru unul dintre principalii aliați ai lui Alexei Navalnîi, a anunțat miercuri un tribunal moscovit, potrivit Reuters.

Leonid VolkovFoto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Leonid Volkov, care supervizează biroul regional al lui Navalnîi, a înfuriat autoritățile ruse prin organizarea de proteste anti-Kremlin din baza sa din Lituania, cerând eliberarea din închisoare a opozantului.

El a cerut rușilor să se adune în apropierea locuințelor lor pentru un scurt protest de Sfântul Valentin în acest weekend, pornind lanternele telefoanelor mobile și aprinzând lumânări în formă de inimă.

Tribunalul Basmanny din Moscova a anunțat că anchetatorii au cerut arestul preventiv pentru că Volkov a incitat minorii să iasă în stradă.

Instanța a spus că Volkov va fi încarcerat pentru două luni când – și dacă – va fi reținut sau extrădat. Lituania, locul de unde activează Volkov, nu e parte a CSI.

El a scris pe contul său de Telegram că va continua activitatea sa și va ignora mandatul de arestare.

Volkov a părăsit Rusia în 2019 după ce autoritățile au deschis un dosar penal pentru o posibilă spălare de bani la Fundația Anticorupție a lui Navalnîi, cea care publică investigații de impact privind mitele luate de oficiali ruși.

Navalnîi a declarat că respectă decizia lui Volkov de a părăsi țara și că, activând în străinătate, Volkov este protejat de autoritățile ruse.