Mass media poloneză, cu excepția celei de stat, a blocat miercuri accesul la conținutul său, pentru a protesta față de un proiect de lege al conservatorilor aflați la putere care prevede un impozit asupra publicității, o decizie denunțată drept o amenințare la adresa presei independente, scrie AFP.

Protest mass media polonezaFoto: Gazeta.pl

Proiectul aflat în prezent în dezbaterea guvernului prevede ca o parte din veniturile provenite din publicitate să fie supuse unui impozit special, denumit "cotizația pe publicitate" și destinat, între altele, luptei împotriva pandemiei Covid-19.

"Pe această pagină, ar fi trebuit să vedeți conținutul nostru. Dacă planurile guvernului reușesc, ați putea să nu-l mai vedeți niciodată, într-o zi. Riscați de asemenea să pierdeți posibilitatea de a citi alte mass media și surse de informare", scria cotidianul Gazeta Wyborcza pe pagina sa.

Același text a fost publicat și pe prima pagină a versiunii tipărite.

Apelul a fost urmat de circa cincizeci de media sau grupuri de media private, atât naționale cât și regionale, cu excepția televiziunii publice TVP care a devenit în ultimii ani un adevărat instrument de propagandă pentru conservatorii naționaliști aflați la putere.

"Este vorba pur și simplu de o operațiune de extorcare, care lovește în spectator, în audiență, în cititorul și internautul polonez, precum și în producție, cultură, divertisment, sport și media poloneză", se arată în acest apel fără precedent.

Introducerea acestui impozit ar însemna "slăbirea sau chiar lichidarea anumitor mass media care operează în Polonia, ceea ce va limita considerabil capacitatea societății de a alege conținutul care o interesează", se mai arată în apel, care avertizează că impozitul va favoriza mass media de stat.