Israel și Grecia au anunțat luni un acord pentru recunoașterea reciprocă a „pașapoartelor verzi”, ceea ce le va permite persoanelor vaccinate să călătorească liber între cele două țări, potrivit The Times of Israel, citat de Rador.

Coada la vaccinare in IsraelFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Măsura nu presupune „nici un fel de limitare, nici autoizolare, nimic”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu la o conferință de presă susținută împreună cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis l-a felicitat pe Netanyahu pentru campania de vaccinare a Israelului și a declarat că abia așteaptă sosirea turiștilor israelieni în Grecia odată cu ridicarea restricțiilor.

Cabinetul a votat săptămâna trecută prelungirea suspendării curselor aeriene în Israel până pe 20 februarie.

Acordul turistic Israel-Grecia a fost semnat la ministerul israelian de externe din Ierusalim de către ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi și omologul său grec, Nikos Dendias.

Presa ebraică a speculat că acordul ar putea intra în vigoare la scurt timp după Paște, care va începe la sfârșitul lunii viitoare.

Israelul negociază și cu Regatul Unit și Estonia deschiderea de coridoare aeriene pentru cei vaccinați, conform Radioului Armatei. Conform știrii difuzate luni, discuțiile se desfășoară deja de câteva zile.

Precedenta vizită a lui Mitsotakis la Ierusalim a avut loc în iunie, când s-a discutat despre turism și alte chestiuni.

Israelul poartă de asemenea discuții pentru încheierea de acorduri similare și cu România, Serbia, Cipru, Georgia și Seychelles, conform site-ului de știri Ynet.

Israel, Grecia și Cipru au relații de prietenie, inclusiv în privința exploatării gazelor în Mediterana, toate având relații tensionate cu Turcia, care încearcă să-și extindă producția de combustibili în regiune.