Controalele post-Brexit suspendate acum o săptămână din cauza temerilor pentru siguranța ofițerilor vor fi reluate de miercuri, a declarat marți guvernul local, potrivit AFP.

Irlanda de NordFoto: Google Maps

Potrivit Ministerului Agriculturii din Irlanda de Nord, controalele asupra produselor agroalimentare care au fost suspendate în porturile Larne și Belfast vor fi „reluate treptat” de miercuri.

Agenții, locali și din Uniunea Europeană, s-au retras din cauza temerilor că vor fi vizați de violențe, pe fondul tensiunilor din jurul protocolului care a introdus controalele, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie în provincia britanică cu 1,9 milioane de locuitori.

Conform condițiilor protocolului, care face parte din acordul de Brexit negociat între Londra și Bruxelles, Irlanda de Nord rămâne de facto în uniunea vamală europeană și pe piața unică a mărfurilor, introducând astfel controale asupra mărfurilor.

Această soluție a fost adoptată pentru a evita reinfiintarea infrastructurii de frontieră între provincia britanică și Republica Irlanda, puncte de frecare pe parcursul a trei decenii sângeroase dintre unioniști și republicani care s-au încheiat în 1998.

Dar aceste noi dispoziții au dus la probleme de aprovizionare în supermarketuri și i-au enervat pe unioniști, care văd aceste controale ca o graniță în Irlanda.

Potrivit ministrului de stat britanic Michael Gove, aceste tulburări sunt asemănătoare „turbulențelor” în timpul decolării unui avion. „La sfârșitul zilei, însoțitoarele de zbor vă spun că vă puteți desface centura de siguranță și vă puteți bucura de un gin tonic cu alune”, a folosit această metafora marți în fața unei comisii parlamentare.

El a criticat UE pentru că a adăugat gaz pe foc, dorind recent să suspende protocolul de control al exportului de vaccinuri anti-Covid, înainte de a se răzgândi în cele din urmă în fața protestelor.

O petiție împotriva controalelor și în favoarea revenirii la comerțul liber a obținut 137.000 de semnături.