Zeci de avocați palestinieni au manifestat marți în fața Parlamentului în Ramallah, în Cisiordania ocupată, împotriva deciziilor președintelui Mahmoud Abbas care amenință independența sistemului judiciar, potrivit acestora, informează AFP.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

În ianuarie, președintele Abbas a emis mai multe decrete de modificare a organizării sistemului judiciar și, în special, a structurii tribunalelor administrative: el va putea acum să numească președinții și vicepreședinții acestora, precum și anumiți judecători.

În plus, aceste instanțe pot fi atacate pentru a contesta rezultatele alegerilor legislative din mai și ale alegerilor prezidențiale din iulie - primele din ultimii 15 ani - în timp ce Înalta Curte de Justiție era responsabilă anterior.

Decretele luate de Mahmoud Abbas „au încălcat legi care sunt considerate legi fundamentale și pe care nimeni nu are dreptul să le modifice, cu excepția Parlamentului după ce a consultat Înalta Curte de Justiție”, a declarat pentru AFP președintele uniunii avocaților palestinieni, Jawad Obeidat, în timpul demonstrației de la Ramallah, sediul Autorității Palestiniene.