Turcia va propune în negocierile cu Statele Unite doar activarea parțială a sistemului de apărare rusesc S-400 achiziționat de Ankara anul trecut, a declarat marți ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, potrivit Reuters.

S-400 (wikipedia-sursa foto)Foto: Wikipedia

„Nu trebuie să le folosim constant”, le-a declarat Akar reporterilor turci, făcând referire la sistemul predecesor S-300 dezvoltat de Rusia și achiziționat de Grecia pentru insula Creta.

În luna decembrie a anului trecut Washingtonul a anunțat sancțiuni împotriva Ankarei din cauza achiziției sistemului S-400, afirmând că acesta amenință avioanele de luptă F-35 și că este incompatibil cu sistemul de apărare al NATO.

Turcia a respins aceste argumente, susținând că sistemul S-400 va fi implementat independent față de apărarea NATO.

Ankara a afirmat că vrea îmbunătățirea relațiilor bilaterale cu Washingtonul după alegerea președintelui democrat Joe Biden și a propus din nou constituirea unui grup de lucru care să discute despre problema S-400.

Însă noua administrație americană a respins oferta și afirmă că sancțiunile vor rămâne în vigoare până când Turcia va renunța la rachete.

Ministrul turc al apărării a declarat marți că rachetele S-400 nu trebuie să rămână active tot timpul ci că ar putea opera precum sistemul S-300 al Greciei.

„Asta am spus, indiferent care model este folosit pentru S-300 în Creta, vom propune asta în negocieri”, a declarat Akar, potrivit cotidianului Hurriyet.

„Am spus că aceste discuții ar putea fi ținute sub umbrela NATO. Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a spus de asemenea că privește pozitiv această problemă”, a adăugat ministrul turc.

„Aceste sisteme sunt folosite în funcție de situația privind amenințările”, a subliniat Akar.

Statele Unite au eliminat Turcia din programul F-35, în care Ankara era atât producător cât și cumpărător, din cauza achiziționării sistemului S-400 în 2019.

Ankara susține că nu a avut alternative viabile și că a fost nevoită să cumpere sistemul rusesc.

Citește și: