Hackerii din armata nord-coreeană au furat sute de milioane de dolari în 2020 pentru a finanța programul privind dezvoltarea arsenalului nuclear și de rachete balistice al țării, încălcând normele internaționale, potrivit unor documente dintr-un raport al Națiunilor Unite obținute de CNN.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Documentul îl acuză pe liderul regimului de la Phenian, Kim Jong Un, că a condus ”operațiuni împotriva instituțiilor financiare și a caselor de schimb valutar online” pentru a finanța armele nucleare și pentru a menține pe linia de plutire economia țării. Una dintre țările membre ONU, care nu este însă nominalizată, acuză hackerii nord-coreeni că au furat 316,4 milioane de dolari în perioada 2019 și noiembrie 2020, se mai arată în raportul citat de CNN.

Raportul mai acuză Phenianul că ”a produs material fisionabil (combustibil nuclear pe bază de urnaiu), a menținut facilități nucleare și și-a modernizat infrastructura destinată rachetelor balistice, în timp ce a continuat să caute în afara țării echipamente și tehnologie pentru aceste programe”.

De ani de zile, Coreea de Nord a lucrat la dezvoltarea unor arme nucleare puternice și a unor rachete pe măsură, în ciuda costurilor uriașe și a faptul că aceste programe au transformat țara, și așa izolată pe plan internațional din cauza regimului dicatorial, într-un fel de paria, ONU impunând o blocadă împotriva acestui stat în ceea ce privește schimburile economice cu alte state.

Anchetatorii Națiunilor Unite au precizat, potrivit CNN, că una dintre țările membre afirmă că probabilitatea ca Phenianul să aibă dispozitive nucleare pentru rachete balistice de orice tip să fie extrem de mare, deși nu este clar dacă acele rachete ar putea reintra în atmosfera Pământului.

Raportul a fost elaborat de experți specializați în probleme legate de Coreea de Nord, experți care monitorizează eficacitatea sancțiunilor impuse regimului Kim Jong Un în privința programului nuclear. Detalii ale raportului au fost obținute de CNN din surse diplomatice. Astfel de rapoarte sunt prezentate o dată la șase luni.

Cooperarea cu Iranul

Coreea de Nord şi Iranul ar fi reluat cooperarea în dezvoltarea rachetelor cu rază lungă de acţiune în 2020, se mai arată în raportul ONU. "Potrivit unui stat membru, Coreea de Nord şi Iranul au reluat cooperarea pe proiecte de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acţiune. Această reluare a cooperării ar fi inclus transferul de părţi esenţiale, cea mai recentă expediere asociată acestei relaţii având loc în 2020", potrivit acestui raport.

Într-un răspuns din decembrie 2020 la întrebările adresate de experţi, autorităţile iraniene afirmă că "informaţii false şi date inventate se poate să fi fost folosite în anchete". În opinia acestor experţi, nu există nicio îndoială cu privire la activităţile nord-coreene interzise de ONU.

"În perioada examinată, Coreea de Nord şi-a menţinut şi a dezvoltat programele sale nucleare şi cele destinate rachetelor balistice, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU".

Ce va face Administrația Biden?

Fostul președinte american Donald Trump a încercat să-l convingă pe Kim Jong Un să renunțe la programul de înarmare nucleară prin acțiuni la cel mai înalt nivel diplomatic, el însuși întâlnindu-se la un summit istoric cu liderul nord-coreean. Mizând pe abilitățile sale de negociator, Trump a susținut că poate astfel să reușească acolo unde toți predecesorii săi de la Casa Albă au eșuat și a reluat dialogul cu Phenianul.

A devenit astfel primul președinte american în exercițiu care s-a întâlnit cu liderul de la Phenian în 2018, după care au urmat alte două întrevederi, însă nu a reușit să-l convingă să renunțe la programul nuclear în condițiile în care Kim Jong Un condiționa acest lucru de ridicarea imediată a sancțiunilor internaționale.

CNN comentează că nu este încă foarte clar cum anume va gestiona situația de acum încolo Administrația Biden, deși consilierii Casei Albe au transmis foarte tranșant că SUA mizează pe o alianță extrem de puternică cu Coreea de Sud și Japonia.

Consilierul pe probleme de securitate, Jake Sullivan, a precizat săptămâna trecută că în prezent politica administrației americane în domeniu este analizată și nu va face comentarii înainte de a se ajunge la o concluzie.