Primarul de extremă dreapta din Perpignan, un oraș din sud-vestul Franței, a decis luni să redeschidă patru muzee municipale marți, fără să aștepte opinia guvernului cu privire la aceste instituții închise de la sfârșitul lunii octombrie pentru a combate pandemia, potrivit AFP.

Coronavirus FrantaFoto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

Câteva ore mai târziu, prefectul departamentului Pyrénées-Orientales, care reprezintă statul acolo, a făcut apel la instanțe pentru o cerere de suspendare a decretelor luate de Louis Aliot, membru al ”Rassemblement national” (Adunarea Națională, fost Frontul Național) (RN).

Decizia primarului din Perpignan a fost puternic criticată de președintele grupului LREM (La République en Marche, la putere), Christophe Castaner, care a atacat „populismul RN”.

"Louis Aliot vrea să credem că RN apără cultura prin deschiderea muzeelor ​​cu sfidarea regulilor de sănătate. Dar în spatele operațiunii de comunicare, nimeni nu este păcălit de populismul RN. Cultura va ști cum să se protejeze de virusul extremist", a scris el pe Twitter.

Aliot și-a justificat decizia deoarece „cultura este esențială pentru viața locuitorilor din Perpignan, ca și a tuturor francezilor”. "Este timpul să redeschidem locurile culturale, unii spunsă o facem", a declarat el pentru AFP.

Mai devreme în acea zi, ministrul Culturii Roselyne Bachelot a declarat că muzeele și monumentele vor fi primele care se vor redeschide, „atunci când vom avea o scădere”.

Numărul de contaminări zilnice cu Covid-19 rămâne în Franța pe un platou înalt (între 20.000 și 26.000 din ianuarie).

Guvernul a ales să nu carantineze țara și se bazează în special pe menținerea unei restricții stricte de la ora 18:00 în toată țara, astfel încât situația să rămână sub control. Cu toate acestea, răspândirea variantelor, în special engleza, este urmărită foarte atent, iar specialiștii se așteaptă ca aceasta din urmă să devină majoritară până la începutul lunii martie în Franța.

Decizia primarului din Perpignan vine într-un moment în care revolta muzeelor ​​crește. Aceste unități susțin că au spații păzite în care vizitatorii se deplasează fără a forma mulțimi care ar putea deveni periculoase pentru transmitere.