Clubhouse, o aplicație necenzurată care le-a permis internauților chinezi să discute în mod liber subiecte tabu precum reținerea în masă a uigurilor, protestele pro-democrație din Hong Kong și conceptul de independență a Taiwanului, pare să fi fost blocat luni, potrivit AFP.

Cenzura chineza onlineFoto: Flickr

Această aplicație audio americană permite utilizatorilor, numai prin invitație, să asculte și să participe la conversații live moderate în mod liber în „camere” virtuale.

Creat în mai 2020, Clubhouse a ocolit pentru o scurtă perioadă cenzorii chinezi și a atras mulțimi de utilizatori de internet chinezi.

În ultimele zile, internauții chinezi își umpluseră „camerele” pentru a discuta subiecte supuse, de regulă, cenzurii, cum ar fi încarcerarea de către Beijing a comunităților predominant musulmane uigure din regiunea Xinjiang.

Dar, luni seara, aplicația a arătat un mesaj de eroare utilizatorilor care nu aveau VPN-uri pentru a stabili o conexiune sigură, iar ”camerele” în limba chineză s-au orientat rapid către discuția de interzicere a aplicației.

Clubhouse este disponibil în prezent doar pe dispozitivele Apple, pe care doar cei mai bogați consumatori chinezi și le pot permite.

Popularitatea sa a explodat după ce miliardarul Elon Musk a participat la o conversație în aplicație la începutul lunii.

În weekend, numărul discuțiilor în chineză a atras mai multă atenție, în special pe platforma Twitter.

„O tânără din China continentală tocmai a spus la Clubhouse: este pentru prima dată când navighez pe internetul real”, a scris pe Twitter duminică Isabelle Niu, jurnalistă care asculta o conversație.

Mulți dintre cei care au ascultat conversațiile de la Clubhouse au fost fascinați de sinceritatea discuțiilor online.

Dar specialiștii avertizaseră că este probabil ca Beijingul să ajungă să împiedice accesul la aplicație.