Autoritatea penitenciarelor din Rusia a lansat luna aceasta licitații pentru achiziționarea a sute de pistoale taser cu electroșoc, grenade de fum și echipamente de protecție, conform documentelor de achiziții de stat, relatează Reuters.

Arestari in Rusia Foto: Hotnews

Comenzile vin după proteste în masă în spirijinul opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi, la care au fost reținute mii de persoane, dar documentele nu specifică motivul licitațiilor.

O licitație lansată de o unitate a Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN), publicată pe site-ul de achiziții, cere aprovizionarea cu 1.400 de pistol cu electroșoc contra unei sume de 14,3 milioane de ruble.

Portalul mai arată că aceeași unitate a lansat mai multe licitații de la 1 februarie pentru a cumpăra 1.000 de grenade paralizante, 720 de grenade de fum și mii de scuturi, căști și centuri port-armă.

Ministerul de Interne și FSIN nu au răspuns imediat la solicitările de a comenta cu privire la licitații.

Navalnîi a fost arestat luna trecută când s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în Siberia în august anul trecut. El a fost închis pe 2 februarie pentru presupuse încălcări ale eliberării condiționate.

Susținătorii săi au organizat mitinguri mari la Moscova și în alte orașe de la arestarea sa, cerând eliberarea sa.

Grupul de monitorizare a protestelor OVD-info a declarat luna trecută că este greu de găsit un spațiu în închisorile din Moscova, deoarece au fost reținute foarte multe persoane în timpul protestelor.

Aliații din Navalnîi și unele grupuri pentru drepturile omului au acuzat poliția că a folosit forța disproporționată pentru a dispersa mitingurile neautorizate.

Unul dintre aliații apropiați ai lui Navalnîi a declarat că echipa sa nu va mai organiza proteste de stradă pentru moment, preferând să aștepte până în primăvară și vară.