Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a prezentat luni din nou în faţa tribunalului districtual de la Ierusalim pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie, înaintea unor alegeri parlamentare cruciale pentru supravieţuirea sa politică, transmit dpa şi AFP. Netanyahu este acuzat de mită, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare distincte.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

Netanyahu a pledat nevinovat la acuzaţiile de corupţie, la reluarea procesului său, relatează agenţiile internaţionale de presă. "Confirm răspunsul în scris înaintat în numele meu", a spus Netanyahu în faţa unei complet de trei judecători la un tribunal din Ierusalism păzit de numeroase forţe de securitate.

El a făcut referire la un document pe care avocaţii săi l-au înaintat instanţei luna trecută, în care susţineau că nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc - mită, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare distincte.

Premierul este acuzat că ar fi acceptat în mod repetat cadouri scumpe şi că ar fi încercat să-şi asigure o acoperire mediatică favorabilă în schimbul acordării unor avantaje.

În paralel, zeci de persoane au demonstrat în faţa instanţei. "Bibi, pleacă" şi "Bibi la închisoare" au strigat demonstranţii, folosind porecla prim-ministrului.

Este pentru a doua oară când Netanyahu a apărut în instanţă, prima înfăţişare având loc în mai 2020, când i-au fost citite acuzaţiile. Acestea se referă la mită, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare distincte. Premierul este acuzat că ar fi acceptat în mod repetat cadouri scumpe şi că ar fi încercat să-şi asigure o acoperire mediatică favorabilă în schimbul acordării unor avantaje.

Şedinţa de luni era programată iniţial în ianuarie, dar a fost amânată din cauza lockdown-ului impus pe fondul epidemiei de COVID-19 şi relaxat de duminică.

În ajunul prezentării sale în faţa judecătorilor, Netanyahu le-a spus susţinătorilor săi că ştie că aceştia doresc să-l sprijine, însă i-a îndemnat: 'De dragul sănătăţii voastre, de dragul sănătăţii noastre, a tuturor, nu veniţi'.

Audierea de luni are loc cu câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare de la 23 martie. În pofida procesului, partidul Likud al lui Netanyahu continuă să conducă în sondaje, chiar dacă acestea prognozează că îi va fi dificilă formarea unei coaliţii majoritare.

De la precedenta înfăţişare, avocaţii premierului au studiat materialul probatoriu şi şi-au formulat strategiile de apărare. Netanyahu neagă toate acuzaţiile care i se aduc.

Preşedintele Knessetului, Yariv Levin, membru al Likud, i-a îndemnat pe judecători să audieze martori doar după ziua votului, pentru a se evita o 'ingerinţă grosolană a justiţiei' în procesul electoral. (Sursă: Agerpres)