Șeful diplomației europene Josep Borrell a afirmat duminică, la revenirea dintr-o vizită extrem de controversată la Moscova, că „Rusia se deconectează progresiv de Europa și consideră valorile democratice drept o amenințare existențială".

Serghei Lavrov fata in fata cu Josep BorrellFoto: Sputnik / Profimedia Images

"Autoritățile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. (...) Aparține statelor membre să decidă următoarele etape și da, acestea ar putea să includă sancțiuni", a scris Borrell, pe Twitter, la revenirea de la Moscova, potrivit AFP.

Miniștrii Afacerilor Externe din UE urmează să se reunească în 22 februarie pentru a analiza vizita efectuată de Josep Borrell în perioada 4 - 7 februarie la Moscova și pentru a decide ce măsuri adoptă după ce Kremlinul a refuzat să-l elibereze pe Alexei Navalnîi și a decis să expulzeze trei diplomați europeni chiar când șeful diplomației UE era în capitala rusă.

Reamintim că europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a calificat vineri vizita șefului diplomației europene, Josep Borrell, la Moscova drept o „greșeală” și a cerut Uniunii Europene să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza refuzului lui Vladimir Putin de a elibera opozanții reținuți recent în marja protestelor pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi.

Decizia de a impune sancțiuni trebuie decisă în unanimitate, în urma unei propuneri a statelor membre. Șeful diplomației europene nu are posibilitatea de a propune o astfel de decizie, ci doar să o recomande.

"Am revenit la Bruxelles cu îngrijorări profunde legate de perspectivele de dezvoltare ale societății rusești și de alegerile geostrategice ale Rusiei", a comentat Borrell.

"Întâlnirea mea cu ministrul Lavrov și mesajele transmise de autoritățile ruse în cursul acestei vizite au confirmat că Europa și Rusia sunt în derivă una față de cealaltă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa și consideră valorile democratice drept o amenințare existențială", a continuat el.

Josep Borrell și-a justificat vizita la Moscova, puternic criticată de unele voci europene, prin necesitatea de a "îi întâlni pe ceilalți în propria lor țară, chiar în momentul în care se produc evenimente negative, pentru a ne permite să evaluăm mai bine situațiile cu care ne confruntăm și măsurile pe care trebuie să le adoptăm".

"Prefer asta decât să rămân reactiv și să aștept ca lucrurile să se întâmple. Dacă vrem o lume mai sigură pentru mâine, trebuie să acționăm acum cu hotărâre și să fim gata să ne asumăm riscuri", a mai spus el.