Paul Grisham și-a pierdut portofelul, la capătul de jos al lumii, de atât de multă vreme încât a uitat de el. 53 de ani mai târziu, bărbatul de 91 de ani din San Diego l-a primit înapoi, împreună cu amintiri despre perioada de 13 luni pe care a petrecut-o ca meteorolog al Marinei SUA în Antarctica, în anii ’60, scrie Guardian.

Statia McMurdo acum 50 de aniFoto: Historic Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

”Am fost pur și simplu șocat”, a declarat el pentru San Diego Union-Tribune după ce, sâmbătă, portofelul i-a fost returnat.

”A fost nevoie de un lung șir de oameni care să mă găsească și să mi-l aducă”, a spus el.

Portofelul conținea cartea de identitate emisă de marină, permisul de conducere, un card cu instrucțiuni în caz de atac atomic, biologic sau chimic, o cartelă pentru rația de bere, un fluturaș cu taxele plătite de angajator și chitanțele pentru sumele de bani trimise soției.

Grisham, crescut în Douglas, Arizona, s-a înrolat în Marină în 1948. El a ajuns mai întâi tehnician meteo, apoi specialist în prognoze meteorologice.

În 1967 el a fost trimis în Antarctica în cadrul Operațiunii Deep Freeze, ce sprijinea oamenii de știință civili. Atunci avea 30 și ceva de ani, era căsătorit și avea doi copii mici.

El a spus că s-a împotrivit cât a putut de mult plecării, dar nu a avut ce face. Acolo, la un moment dat, a pierdut portofelul, până la urmă uitând de incident.

Acesta a fost găsit în spatele unui dulap de vestiar în 2014, în timpul demolării unei clădiri a stației McMurdo de pe Insula Ross.

A fost nevoie de multe email-uri, mesaje pe Facebook și scrisori, dar până la urmă proprietarul și-a primit portofelul în urma efortului unui grup de detectivi amatori. Un alt portofel găsit în timpul demolărilor de la Stația McMurdo a fost returnat familiei, deoarece fostul posesor a murit în 2016.