Parlamentarii din Peru nu se vor mai bucura de imunitate, în baza unei legi promulgate vineri de preşedintele interimar Francisco Sagasti, relatează agenția DPA, preluată de Agerpres.

Francisco SagastiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Promulgarea legii a venit după adoptarea, joi, de către Congresul peruvian a unei reforme constituţionale, cu o majoritate largă.

„Salut decizia de ieri a plenarei Congresului de a elimina imunitatea parlamentară”, a scris Sagasti pe Twitter. „Este o reformă constituţională foarte importantă”, a subliniat şeful statului.

Fostul preşedinte al Perului Martin Vizcarra a fost demis la sfârşitul anului trecut în urma unui vot de neîncredere al legislativului, după ce a fost acuzat de luare de mită în valoare de 2,3 milioane de soli (628.000 dolari) de la o companie de construcţii în timp ce era guvernatorul regiunii Moquegua, între 2011 şi 2014, acuzaţii pe care le-a respins.

Vizcarra a avut mai multe conflicte cu parlamentul de-a lungul mandatului, acuzându-i pe deputaţi că încearcă să-i submineze campania anticorupţie.

Circa jumătate dintre cei 130 de membri ai parlamentului unicameral al ţării sunt anchetaţi pentru diverse fapte.

„În timpul mandatului meu de membru al legislativului m-am dedicat în mod special eliminării imunităţii parlamentare, pentru că a devenit un mecanism de a-i proteja pe infractori şi de a le permite unor politicieni corupţi să-şi asigure impunitatea”, a amintit pe Twitter Sagasti, care este al patrulea preşedinte al statului sud-american în trei ani.

În aprilie anul acesta în ţară sunt prevăzute alegeri prezidenţiale şi legislative.