Junta militară care a preluat puterea în Myanmar a oprit internetul sâmbătă, în condițiile în care mii de persoane au ieșit pe stradă în Yangon pentru a denunța lovitura de stat și a cere eliberarea liderei alese, Aung San Suu Kyi, transmite Reuters.

Protest MyanmarFoto: STR / AFP / Profimedia

În primele astfel de manifestații de după ziua de luni, când generalii au preluat puterea, protestatarii scandează ”Dictatura militară, eșec, eșec; Democrația, victorie, victorie” și poartă pancarte cu mesajul ”Contra dictaturii militare”, trecătorii oferindu-le mâncare și apă.

Mulți dintre demonstranți poartă roșu, culoarea Ligii Naționale pentru Democrație conduse de Suu Kyi, care a câștigat alegerile din 8 noiembrie cu un scor zdrobitor, rezultatul nefiind recunoscut de generali, care au susținut că au existat fraude electorale.

Pe măsură ce protestele s-au întins, iar activiștii au făcut apel pe rețelele sociale ca oamenii să se alăture marșului, internetul a căzut în țară.

Grupul de monitorizare NetBlocks Internet Observatory a anunțat ”pană de internet la scară națională”, conectivitatea scăzând la jumătate față de nivelul obișnuit, iar martori de la fața locului au spus că serviciile de date mobile și de wi-fi au fost oprite.

Junta militară a refuzat să dea declarații, dar a încercat să amuțească revolta prin blocarea, inițial, a Facebook, iar apoi a extins măsurile, sâmbătă, și contra Twitter și Instagram.

Compania de telefonie mobilă norvegiană Telenor Asa a spus că autoritățile au ordonat furnizorilor să interzică accesul la Twitter și Instagram ”până la noi instrucțiuni”.