Data de 6 februarie 2021 marchează Ziua mondială fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă la ediţia cu numărul 21.

SmartphoneFoto: Vodafone

Conform propriilor spuse, Phil Marso recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor pe care folosirea excesivă şi dependenţa creată de acestea le pot avea în special asupra tinerilor, dar şi societăţii în general, potrivit site-ului mobilou.info, citat de Agerpres.

Cu prilejul fiecărei ediţii a Zilei mondiale fără telefon mobil, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una din funcţiile telefonului mobil.

În 2021, Phil Marso propune o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit treburi ce ţin de rutina zilnică? În acest sens, Marso aminteşte ziua de 6 iulie 2012, atunci când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. De exemplu, lipsa accesului la sistemele GPS şi la hărţile electronice a dus la perturbarea traficului şi la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.

Utilitatea aplicaţiilor de mobil este, de asemenea, analizată. Cât de eficiente mai sunt unele dintre acestea, în condiţiile în care instalarea, încărcarea şi consultarea lor presupun un consum semnificativ de timp? Phil Marso ne aminteşte că, până nu demult, era suficient să deţinem un aparat de radio pentru a asculta orice post doream. Acum, avem nevoie de aplicaţii dedicate pentru a accesa multe dintre aceste posturi.

Impactul avut de aplicaţii asupra bateriilor telefoanelor mobile determină un consum de energie electrică ridicat, care ar putea avea un impact ecologic considerabil în anii următori, având în vedere numărul imens al utilizatorilor. Este amintit un studiu din mai 2019 realizat de compania Greenspector, potrivit căruia aplicaţiile consumă zilnic aproximativ 77% din capacitatea bateriei.

Nu va fi evitată nici problema ridicată de păstrarea confidenţialităţii datelor utilizatorilor, în condiţiile în care unele aplicaţii pot accesa nepermis informaţii private, precum traseul zilnic al unor persoane sau diverse preferinţe personale, conform http://mobilou.info.

Un studiu din noiembrie 2019, realizat de cercetători de la King's College London pe baza a 41 de cercetări publicate începând din 2011, a arătat că unul din patru copii şi tineri are o relaţie ''problematică'' cu smartphone-ul, dispozitivul fiind folosit într-un mod similar cu o dependenţă comportamentală. Analiza a concluzionat că între 10% şi 30% dintre copii şi tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncţional, care poate duce la probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient şi stări depresive.

Aproape 4,8 miliarde de persoane deţineau, în februarie 2020, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016, potrivit unui studiu întreprins de platforma Statista.com, lider în date despre afaceri.