Schimbarea de ton la Casa Albă vine și de la Prima Doamnă: după Melania Trump, retrasă și enigmatică, Jill Biden adoptă un registru mai cald, mai tradițional, potrivit AFP.

Joe si Jill BidenFoto: Captura YouTube

Miercuri, în timpul unei intervenții prin Zoom cu soțiile de militari, ea a dat tonul: câteva flori, un ceainic, un steag american.

Relaxată, foarte lejeră în fața camerelor de luat vederi, cea care cunoaște foarte bine Casa Albă după opt ani de vicepreședinție a soțului ei povestește anecdote despre viața ei de profesor sau grijile ei ca mamă.

„Mi-e greu să cred că ceremonia de inaugurare a avut loc în urmă cu doar două săptămâni și că am avut deja atât de multe de făcut”.

La fel de diferită de Melania Trump ca și Joe Biden de Donald Trump, ea se bazează pe amintirile din copilărie.

„Iubirea pentru țara mea, am învățat-o de la tatăl meu”, spune ea, referindu-se la ritualul de însoțire a acestuia din urmă, veteran, în timpul ceremoniilor de comemorare.

Câteva ore mai târziu, în timpul unui schimb la Institutul Național al Cancerului, ea își evidențiază din nou experiența personală evocând moartea părinților ei și a lui Beau Biden, fiul soțului ei, la 46 de ani, de la o tumoare la creier.

Melania Trump, care a sosit în Statele Unite din Slovenia când era fotomodel, avea de asemenea o „poveste americană” complet diferită de spus.

Când a părăsit Casa Albă, pe 20 ianuarie, a fost împodobită în Chanel, Dolce și Gabbana și Christian Louboutin. Când a ajuns în Florida, optase pentru o rochie Gucci.

De asemenea, ea a creat controverse, cum ar fi când a purtat o cască în stil colonial în Kenya în timpul turneului său african.

Cel mai comentat episod a fost când, în timpul unei vizite la copiii migranți, în 2018, a purtat o jachetă tăiată cu „Chiar nu-mi pasă... Voi ce spuneți?”

Dacă purtătorul de cuvânt al ei ar fi asigurat inițial că „nu a existat niciun mesaj ascuns”, Melania Trump a susținut ulterior că ar fi vrut să trimită un mesaj „către mass-media de stânga care mă critică”.

„Prima Doamnă” alege în mod tradițional o cauză pe care o apără de-a lungul mandatului soțului ei.

Pentru Melania Trump, a fost campania „Fii cel mai bun”, cu contururi destul de vagi, menită să apere bunăstarea copiilor.

Jill Biden și-a arătat disponibilitatea de a se concentra pe trei teme: sprijinirea familiilor militare, combaterea cancerului și educație.