Virginia, care are un istoric trist de execuții pe pământ american, a fost la doar un pas de a deveni primul stat din fostul spațiu segregaționist din Sud care a abolit pedeapsa cu moartea, potrivit AFP.

Statele americane nu reusesc sa faca rost de substante pentru injectia letalaFoto: Captura YouTube

După dezbateri electrice, Camera delegaților din Virginia a votat 57 pentru și 41 împotriva unei legi pentru abolirea pedepsei cu moartea.

Senatul a adoptat miercuri o lege comparabilă, dar a formulat puțin diferit. Cele două texte trebuie reconciliate înainte de a fi prezentate guvernatorului democrat Ralph Northam. El a făcut cunoscut faptul că va semna legea.

Pedeapsa cu moartea este legală în Statele Unite, dar a scăzut în legislație și în practică în ultimii zece ani. 22 de state au abolit-o deja și trei state (California, Oregon, Pennsylvania) respectă un moratoriu.

Deși nu este prima, decizia Virginiei de a intra pe această cale este semnificativă, deoarece în ultimele patru secole, acest stat a efectuat mai multe execuții decât orice alt stat american, dar și pentru că niciun stat din fosta Confederatie de Sud nu a făcut încă acest pas.

În 1608, coloniștii europeni stabiliți în Jamestown au efectuat ceea ce este considerat prima execuție pe pământ american, cea a unui căpitan acuzat de spionaj. Virginia a executat de atunci 1.391 de condamnați, potrivit Centrului de Informare a Pedepsei cu Moartea (DPIC).

Și în timpurile moderne (de la reinstaurarea pedepsei cu moartea de către Curtea Supremă în 1976), doar Texasul a efectuat mai multe execuții.

În plus, Virginia a fost odată capitala statelor confederate și aplicarea pedepsei cu moartea este legată de trecutul sclaviei sale, cu o majoritate de afro-americani printre cei executați.

"Nimănui nu i-ar fi scăpat că statele cu cele mai multe linșări sunt cele care au susținut cel mai mult pedeapsa cu moartea", a subliniat democratul de culoare Mamie Locke, în timpul dezbaterilor din Senat.

În 2020, majoritatea statelor au suspendat execuțiile din cauza pandemiei Covid-19. În schimb, administrația lui Donald Trump a revenit la execuțiile federale, care au fost întrerupte de 17 ani, și au omorât 13 condamnați între iulie și plecarea sa de la Casa Albă.

Această serie fără precedent nu se așteaptă să continue, succesorul său Joe Biden promițând că va lucra pentru abolirea pedepsei capitale cu moartea.