Justiția canadiană a refuzat vineri cererea de eliberare pe cauțiune a milionarului canadian Peter Nygard, arestat la cererea justiției americane, care cere extrădarea acestuia pentru mai multe acuzații de infracțiuni sexuale, potrivit AFP:

HotNews.roFoto: Hotnews

Judecătoarea Shawn Deborah Greenberg s-a declarat mulțumită de măsurile de securitate prezentate de apărare pentru eliberarea sa, atunci când decizia sa a fost citită în instanța din Winnipeg, Manitoba. Dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că domnul Nygard ar putea intra în contact și intimida martorii sau victimele, adăugând că nu a respectat deciziile instanței de cel puțin cinci ori în trecut.

Apărarea lui Peter Nygard a cerut eliberarea pe cauțiune în ianuarie, spunând că se temeau că acesta, în vârstă de 79 de ani, ar putea contracta Covid-19 în închisoare.

Judecătorul a respins acest argument, arătând că doar șapte cazuri de coronavirus au fost identificate în rândul celor 500 de deținuți ai închisorii din Manitoba, unde milionarul este încarcerat.

Peter Nygard a rămas neclintit în timp ce judecătorul a pronunțat hotărârea, potrivit presei din sala de judecată.

Apărarea a prezentat un „plan solid de eliberare pe cauțiune”, pentru a evita orice risc de fugă, dar acest control ar fi făcut pur și simplu imposibil să se verifice dacă acuzatul se afla fizic la el acasă.

„Acest lucru nu asigură faptul că nu va contacta victimele sau martorii sau că nu va implica alte persoane în acest scop”, a spus judecătorul.

Ea a subliniat, de asemenea, gravitatea acuzațiilor împotriva lui Nygard, considerând că cele ale traficului sexual sunt „deranjante”.

Nygard se confruntă cu nouă capete de acuzare, incluzând traficul sexual, implicând „cel puțin o duzină de victime în Statele Unite, Bahamas și Canada, printre altele”, potrivit rechizitoriului depus la Curtea Federală din Manhattan.

Se spune că faptele pentru care este acuzat au avut loc între 1990 și 2020. În această perioadă, acuzatul și presupușii săi complici, inclusiv angajații grupului său, ar fi „folosit forța, frauda și constrângerea pentru a provoca infracțiuni sexuale privind femei și minori".