Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat vineri că va numi un ministru musulman arabo-israelian, o premieră, dacă partidul său va câștiga la alegerile parlamentare din 23 martie, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

"Sunt mândru că Nail Zoabi, un educator de valoare care și-a dedicat ani de zile societății arabe, se alătură listei Likud", a declarat Netanyahu într-un videoclip de pe pagina sa de Facebook.

"Îl voi numi ministru pentru avansarea societății arabe în guvernul meu" în caz de victorie, a adăugat el, prezent alături de Zoabi, care vorbea și în arabă. Legenda care însoțește videoclipul afirmă că „este pentru prima dată când un cetățean musulman israelian se alătură Likud”.

Câțiva arabi drusi au fost deja membri ai partidului șefului guvernului, inclusiv Ayoub Kara, de asemenea ministru al comunicării între 2017 și 2019.

Anunțul lui Netanyahu vine în momentul în care „Lista Unită” a partidelor legislative israeliene arabe a înregistrat cel mai mare scor din istoria sa la ultimele alegeri din martie 2020 (15 locuri). Unul dintre cele patru partide ale sale, mișcarea islamistă Raam, a decis într-adevăr să concureze singur.

Liderul său, Mansour Abbas, s-a apropiat recent de Netanyahu, rupând alianța cu celelalte partide de pe listă.

De asemenea, Netanyahu a lansat recent o operațiune de seducere a arabilor israelieni, sporind vizitele în localitățile arabe, după ce a denigrat mult timp această comunitate care îl acuză de rasism.

În timpul unei rare vizite din ianuarie la Nazaret, cel mai mare oraș arab din Israel, el și-a cerut scuze pentru declarațiile sale care vizează această comunitate care reprezintă aproximativ 20% din populația țării. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Democratic Israelian, 66% dintre arabii israelieni cred că această campanie de seducție este ipocrită.

Israelienii arabi spun că au fost discriminați, mai ales de când parlamentul a adoptat o lege în 2018 care definește Israelul ca „stat național al poporului evreu” și le conferă evreilor dreptul „unic” la autodeterminare.