Emmanuel Macron insistă pentru suveranitatea strategică a UE, vrea reconfigurarea rolului NATO

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 5 februarie 2021, 19:54 Actualitate | Internaţional


Emmanuel Macron
Foto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, într-un interviu acordat Institutului "Consiliul Atlantic", pentru consolidarea suveranităţii strategice a Uniunii Europene, cerând reformarea NATO şi exprimând disponibilitatea de a ajunge la "multilateralism bazat pe rezultate" în relaţia cu SUA, notează Mediafax.

"Din punctul meu de vedere, prioritatea absolută în relaţia cu noua Administraţie americană şi în colaborarea între Statele Unite şi Europa este să ajungem la un multilateralism bazat pe rezultate. În ultimii ani, am depus eforturi mari pentru a menţine cadrul multilateral. Toate chestiunile menţionate - pandemia, criza economică şi socială, noile egalităţi, schimbările climatice, mizele pentru democraţie etc. - necesită o mai mare coordonare a acţiunilor noastre. Însă, în ultimii ani, am asistat la o formă de fragmentare a cadrelor şi sistemelor multilaterale existente. De aceea, prioritatea absolută este reconstruirea acestui multilateralism, evident promovând un multilateralism solidar, pentru a fi siguri că suntem eficienţi şi solidari, dar şi pentru a ajunge la un multilateralism bazat pe rezultate, ceea ce înseamnă să obţinem rezultate concrete, cu soluţii la principalele dificultăţi, sau măcar să începem să oferim soluţii", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat Institutului american "Consiliul Atlantic" ("Atlantic Council").

"Consider că primele zile ale noii Administraţii a SUA sunt cruciale pentru orientarea în această direcţie: decizia preşedintelui Joe Biden de a reveni în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) (...). Există, desigur, şi decizia de reintegrare în Acordul Paris şi de revenire în grupul ţărilor care să atingă obiectivul neutralităţii în privinţa emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Vor exista probabil şi decizii privind Organizaţia Mondială a Comerţului şi aşa mai departe", a precizat preşedintele Franţei, conform stenogramei interviului, postată pe site-ului Palatului Élysée.

Emmanuel Macron pledează pentru consolidarea suveranităţii strategice a Uniunii Europene

"De la începutul mandatului meu, obiectivul meu a fost reinventarea sau restabilirea unei suveranităţi europene reale. În ultimii ani, am lăsat spaţiu unei abordări naţionaliste, cu solicitări de creştere a suveranităţii la nivel naţional. Dar adevărata suveranitate, capacitatea de a lua decizii pentru noi înşine, de a elabora propriile reguli şi reglementări şi de a face propriile alegeri este posibilă la nivel european. Acesta este motivul pentru care am decis un program comun de acţiune în materie de tehnologie, de apărare, la nivel monetar, cu reacţii economice şi bugetare la crize şi în alte domenii. În acest fel am configurat în mod progresiv acest concept de autonomie strategică", a explicat Emmanuel Macron.

"Acest lucru înseamnă pur şi simplu că Uniunea Europeană trebuie să se poată considera ca entitate comună adaptată, capabilă să ia singură decizii şi să investească mult mai mult în sectoare-cheie ale suveranităţii sale, precum apărarea. Această decizie nu doar că este compatibilă cu NATO, ci este şi total coerentă. De aceea, eu sunt ferm convins că această dinamică şi această decizie de a coopera mai mult la nivel european corespunde complet, total, cu interesele Statelor Unite. De ce sunt convins? Pentru că, în ultimele decenii, în cadrul NATO, Statele Unite erau, într-o anumită manieră, singura naţiune responsabilă de securitatea noastră. Şi, aşa cum s-au exprimat anumiţi lideri de-ai noştri de azi şi de ieri, eforturile nu erau repartizate corect. Este adevărat. Şi, încet-încet, relaţia s-a deteriorat, deoarece, într-un anumit mod, a face parte din NATO însemna a beneficia de protecţia armatei americane şi, în schimb, a avea acces la contracte, a furniza contracte şi a cumpăra echipamente americane, iar eu cred că era o abordare de pierdere-pierdere, atât pentru ţările europene, cât şi pentru Statele Unite", a subliniat preşedintele Franţei.

"Prezenţa militarilor americani în Europa şi în vecinătatea noastră, desfăşuraţi la un asemenea nivel, nu corespunde intereselor clare şi directe, nu este o abordare durabilă. (...) Decizia Europei de a nu-şi asigura propria apărare era, în opinia mea, implicită şi progresivă. Eu nu cunosc nicio entitate politică existentă care să nu asigure apărarea propriei populaţii. (...) Autonomia strategică înseamnă în primul rând că actorii europeni trebuie să investească mai mult pentru ei înşişi. În ceea ce mă priveşte, am decis să suplimentez bugetul destinat apărării noastre", a argumentat preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron vrea reconfigurarea rolului Alianţei Nord-Atlantice

"Sigur că vreau menţinerea coordonării politice intense care există cu Statele Unite pentru a defini şi a elabora conceptul politic al NATO. Vreau şi menţinerea interoperabilităţii forţelor noastre armate, pentru a fi consolidată eficacitatea intervenţiilor noastre în întreaga lume. (...) Următoarele săptămâni şi luni, vom trăi momente cruciale, pentru că eu cred că, pe baza rapoartelor solicitate după cuvintele dure pe care eu le-am spus la sfârşitul anului 2019, NATO se află într-o fază de clarificare. Trebuie clarificate noile concepte şi trebuie să exprimăm clar ce vrem. Care este inamicul nostru? La început, Alianţa Nord-Atlantică a fost creată pentru a lupta contra URSS. Iar, acum, cine este inamicul nostru? Cine sunt teroriştii şi principalii inamici ai societăţilor noastre? Cum abordăm noua problematică legată de zona Pacificului şi de China, sunt aceste întrebări", a subliniat Macron.

"Trebuie să respectăm şi un cod clar de conduită între statele membre. (...) Cum putem vorbi de parteneriat, când unii membri NATO, când un partener cum este Turcia se comportă aşa cum a făcut în 2019 şi 2020. Se pare că sunt schimbări, sunt bucuros şi aş vrea să salut recenta declaraţie a preşedintelui Recep Erdogan, dar Statele Unite şi Europa s-au lovit de o agresivitate incredibilă în diverse teatre de operaţiuni în ultimii doi ani. Cred că este absolut esenţial să clarificăm care trebuie să fie atitudinea noastră solidară şi un comportament bun în acest cadru", a precizat Macron.

"Operaţiunile efectuate de Turcia au devenit posibile prin decizia SUA, implicită şi apoi explicită, de retragere din Siria. După Libia, Nagorno-Karabah, estul Mediteranei, Turcia a adoptat în mod sistematic un comportament ostil faţă de diverşi parteneri, faţă de Europa sau de membri NATO, manifestând voinţa de a gestiona situaţia cu Rusia. Acesta este motivul pentru care eu am declarat că NATO era în stare de moarte cerebrală. De fapt, care este conceptul? Cine este inamicul? Care sunt regulile jocului într-o organizaţie unde ar trebui să fim aliaţi, dar în care sunt tolerate astfel de comportamente? În 2020, am intensificat presiunile şi am obţinut rezultate. Lunile următoare sunt decisive. Salut recentele declaraţii ale preşedintelui Erdogan: cred că, în mare parte, sunt rezultatul realizărilor noastre la scară europeană şi reiterării angajamentului noii Administraţii a SUA, mai apropiată de abordarea tradiţională în cadrul NATO, adică o abordare normală şi exigentă. Chiar mă bucur", a subliniat Emmanuel Macron.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3261 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Din nou (Vineri, 5 februarie 2021, 20:47)

  Harald2 [utilizator]

  domnul Macron are dreptate. Dar in afara de declaratii, oare a facut un pas in plus? Si nu numai dansul, ci si alti europeni, doamna Merkel de exemplu?

  Presedintele (la acea data) Trump a tot insistat pentru un buget de 2% din PIB pentru aparare pe care sa-l aloce toti partenerii (cei mai multi europeni), dar a cam fost ignorat.

  Dincolo de acest onirism romantic, e nevoie de o contributie concreta.
  • +4 (10 voturi)    
   ///// (Vineri, 5 februarie 2021, 21:58)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Glorioasa armata franceza infranta in ultimele doua razboaie mondiale alaturi de bine dotata cu maturi armata germana vor matura toti dujmanii ioropei
 • +4 (8 voturi)    
  Incearca si el sa-si vanda marfa (Vineri, 5 februarie 2021, 22:37)

  tudormed70 [utilizator]

  Omul vorbeste strict in interes propriu. Doar cu Turcia are dreptate.
  Daca s-ar ajunge la armata UE, majoritatea armelor care ar echipa-o ar fi fabricate si vandute de Franta, industria lor de aparare fiind cea mai dezvoltata din UE.
  Problema e daca acele arme chiar ar folosi la ceva in caz de agresiune asupra Europei din partea Rusiei sa spunem, sau a altora... sau solutia ar fi pe modelul francez din 1940 ? Ne punem capra in fata cotropitorului si asteptam sa vina americanii...
  Ca sa nu mai spun ca probabil armata UE ar reactiona la fel de repede si de bine ca si comisia europeana in cazul vaccinurilor. Pana ar termina ei sedintele de adoptare a unei strategii comune si de respectare a tuturor procedurilor am fi demult ocupati.
 • 0 (8 voturi)    
  Macron e un impostor spagar (Vineri, 5 februarie 2021, 23:19)

  dm602s3 [utilizator]

  Vorbeste de suveranitate si face UE dependenta de importuri dar vrea sa aiba armata proprie.
  Cum poate avea UE suveranitate daca este dependenta economic?
  Sa vorbeasca mai bine de balanta comerciala a UE, desi Franta, Germania tot intorc spatele SUA si incearca sa taxeze companile americane (sa taxeze inovatia, cu alte cuvinte), daca ne uitam la balanta UE cu SUA, este destul de echilibrata, chiar usor avantaj UE in ultimii ani.
  Deci unde este problema? Spaga si easy money, Macron si mutti stiu sa vanda. Nu-si vand propriile tari, tot tarile sarace ale UE sunt date la schimb, tranzactionate ca sclavii in targ.
 • +6 (10 voturi)    
  Ce vrea Macron ! (Vineri, 5 februarie 2021, 23:49)

  Cugetator [utilizator]

  Macron a sustinut de mult ca Uniunea Europeaa ar trebui sa aiba forte militare proprii , desi asa ceva ar costa mult si ar reduce rolul NATO. Europa occidentala se bucura evident de caderea lui Trump, desi acesta nu dorea decat ca europenii sa asigure cheltuieli pentru aparare de 2% . Desigur lumea s-a schimbat enorm, dar daca in 1944 nu ar fi venit americanii si englezii, Europa occidentala ar fi ramas sub ocupatia germana mult timp!
 • +3 (5 voturi)    
  fudulia lui Macron (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 4:13)

  strungarul [utilizator]

  El uita ca in razboiul cu Libia lui Gadafi nu s-a descurcat fara ajutor american. Dar nici Europa nu poate acest lucru si au facut gargara impotriva lui Trump.
 • +4 (6 voturi)    
  NATO de bine de rau (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 7:14)

  cugetatorul [utilizator]

  a mentinut pacea in Europa si in lume; de ce sa schimbi
  un sistem care functioneaza cu un sistem care nu stii daca functioneaza; in plus nu poti practic sa ai o armata
  europeana functionala fara sa ai mai intai o federatie statala europeana
  • +4 (4 voturi)    
   schimba (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 8:16)

   andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

   sistemul pentru ca sefii lui de la firmele de armament franceze i au spus ca vor sa vanda armament europenilor. banuti multi se vor face
 • +2 (4 voturi)    
  Între voință și putință. (Sâmbătă, 6 februarie 2021, 9:17)

  asavreau [utilizator]

  Macron vrea, dar nu poate. Nu are cu ce. Presupunând că de mâine, toate trupele SUA se retrag în limita propriilor teritorii, Europa ar fi la discreția Rusiei, Turciei, și terorismului din Orientul Mijlociu. Crearea unei forțe europene redutabile, de temut, ar dura ani de zile ș, altele sunt prioritățile acum. Dezvoltarea tehnologică bate pasul pe loc și este de mai mult interes accelerarea dezvoltării tehnologice, mai ales prin utilizarea noilor descoperiri în societăți comerciale care să producă pe teritoriul țărilor UE. Blocarea industriei auto, a producției de medicamente și materiale sanitare arată cât de șubredă este UE. Cum să te aperi, dacă orice bobârnac te dă cu nasul de pământ !!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by