Uniunea Europeană a condamnat cu fermitate, vineri seară, decizia Rusiei de expulzare a unor diplomaţi din ţări membre UE acuzaţi de participare la protestele opoziţiei ruse faţă de arestarea disidentului Aleksei Navalnîi.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

Administraţia Vladimir Putin a declarat vineri personae non gratae diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia, aceștia fiind acuzaţi de participare la mitinguri „ilegale” organizate de opoziţie pe 23 ianuarie în oraşele Moscova şi Sankt-Petersburg, consemnează Mediafax.

„Partea rusă se aşteaptă ca în viitor misiunile diplomatice ale Regatului Suediei, Republicii Polonia şi Republicii Federale Germania, precum şi personalul acestora să respecte strict normele dreptului internaţional”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

„Josep Borrell Fontelles a aflat în timpul întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. A condamnat cu fermitate decizia şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de activităţi incompatibile cu statutul de diplomaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat la rândul său decizia Rusiei. „Referitor la cazul Alexei Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate tot ce s-a întâmplat până acum, otrăvirea, condamnarea judiciară şi, astăzi, expulzarea diplomaţilor german, polonez şi suedez decisă de Rusia”, a afirmat Emmanuel Macron.

„Este o decizie nejustificată, o nouă imagine despre situaţia statului de drept în Rusia”, a declarat și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform site-ului Tagesschau.de. „Dacă Federaţia Rusă nu reconsideră această măsură, nu va rămâne fără răspuns”, a avertizat, la rândul său, ministrul german de Externe, Heiko Maas.

„Decizia Rusiei este total nefondată, iar acest lucru a fost transmis părţii ruse; ne rezervăm dreptul de a reacţiona în mod adecvat”, a comunicat și Ministerul de Externe din Suedia.