Ministrul sud-coreean al Comerţului, Yoo Myung-hee, a anunţat vineri că a decis să se retragă din cursa pentru postul de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), lăsând astfel cale liberă pentru candidata Nigeriei, Ngozi Okonjo-Iweala, care va deveni prima femeie şi, totodată, primul reprezentant al unei ţări africane care va fi director general al acestui organism, informează AFP, preluată de Agerpres.

Ngozi Okonjo-IwealaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Yoo Myung-hee s-a consultat cu SUA, principalul său susţinător, şi cu autorităţile din alte state şi la final a "decis să renunţe la candidatura sa", a precizat Ministerul Comerţului din Coreea de Sud într-un comunicat de presă.

La rândul său, candidata Nigeriei a anunţat că se aşteaptă la finalizarea procesului de selecţie a următorului director general al OMC, după retragerea din cursă a contracandidatei sud-coreene. "Dr. Ngozi Okonjo-Iweala o felicită pe Yoo Myung-hee pentru campania sa şi salută angajamentul Coreei de Sud pentru refacerea şi extinderea multilateralismului", a declarat un purtător de cuvânt al candidatei Nigeriei.

În vârstă de 66 de ani, Ngozi Okonjo-Iweala este de profesie economist şi a fost de două ori ministru de Finanţe şi de două ori şef al diplomaţiei în Nigeria. Ngozi Okonjo-Iweala şi-a început cariera la Banca Mondială în 1982, unde a lucrat timp de 25 de ani. În 2012, a fost aproape de a deveni preşedintele acestei importante instituţii financiare.

Brazilianul Roberto Azevedo, inginer de profesie şi diplomat de carieră, a provocat o surpriză generală la mijlocul lunii mai, când a anunţat că va părăsi prematur funcţia de director general al OMC la finele lunii august, cu un an mai devreme decât îi expira mandatul, din motive familiale.

În cursa pentru acest post au intrat opt pretendenţi, iar procedura de desemnare a următorului director general a început în luna septembrie a anului trecut.

La sfârşitul primului tur au fost înregistraţi cinci candidaţi: kenyana Amina Mohamed, nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, sud-coreeana Yoo Myung-hee, fostul ministru britanic al Comerţului, Liam Fox, şi Mohammad Al-Tuwaijri din Arabia Saudită.

Runda a doua s-a derulat în perioada 24 septembrie - 6 octombrie 2020, iar la finalul acesteia au mai rămas în cursă Ngozi Okonjo-Iweala şi Yoo Myung-hee.

Desemnarea directorului general al OMC nu se bazează pe alegeri, ci pe un mecanism consensual care funcţionează prin eliminare. Un vot este posibil ca o procedură de ultimă instanţă, însă până acum nu a fost utilizată niciodată.