Camera Reprezentanţilor a sancţionat-o joi pe reprezentanta statului Georgia, republicana Marjorie Taylor Greene, susţinătoare a teoriilor conspiraţioniste, epilogul unei controverse asupra responsabilităţii acestei parlamentare ale cărei declaraţii au semănat discordie în cadrul Partidului Republican, transmite vineri AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marjorie Taylor Greene a fost exclusă din comisiile pentru educaţie şi buget cu 230 de voturi pentru şi 199 împotrivă.

Doar unsprezece republicani au votat favorabil, alături de democraţi, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi care au denunţat în mod special sprijinul acesteia pentru tezele mişcării conspiraţioniste QAnon.

Înaintea votului, Greene, în vârstă de 46 de ani, şi-a exprimat părerea de rău."Am putut să cred lucruri care nu erau adevărate (...) şi regret asta", a spus ea.

Purtând o mască cu inscripţia "Libertate de exprimare", Marjorie Taylor Greene a afirmat că "a încetat să creadă" în teoriile conspiraţiei înainte de a fi candidată.

"Acestea au fost cuvinte din trecut" care "nu reprezintă valorile mele", a subliniat ea, acuzând mass-media că este "la fel de vinovată ca QAnon pentru prezentarea de adevăruri şi minciuni care ne separă".

Republicanii au susţinut că Marjorie Taylor Greene nu ar trebui sancţionată pentru declaraţii făcute înainte de a intra în Congres în luna ianuarie.

"Nimeni nu susţine cele spuse înainte ca această persoană să devină membru" al Camerei, a spus liderul republican Kevin McCarthy.

"Cine este următorul?", a întrebat republicanul Jim Jordan.

După vot, Liz Cheney, numărul trei al Partidului Republican din Camera Reprezentanţilor, a denunţat "un precedent periculos pentru această instituţie, pe care democraţii l-ar putea regreta atunci când republicanii vor redobândi majoritatea".