Joe Biden și-a anunțat joi intenția de a multiplica de opt ori numărul refugiaților care pot fi admiși în Statele Unite de la minimul istoric impus de Donald Trump la sfârșitul mandatului său, potrivit AFP.

Refugiati TigrayFoto: Ashraf Shazly / AFP / Profimedia Images

„Ne confruntăm cu o criză de peste 80 de milioane de persoane strămutate care suferă în întreaga lume”, a spus Biden, anunțând un decret prezidențial care permite „creșterea admisiei refugiaților la 125.000 pentru primul an fiscal complet” al noii administrații, care va începe pe 1 octombrie.

Noul președinte își păstrează angajamentul de campanie în cadrul programului de relocare, care afectează doar 15.000 de persoane pentru anul bugetar curent.

Această cifră scăzută din punct de vedere istoric a fost anunțată cu aproape o lună înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie pierdute de Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigrației - legală și ilegală - un obiectiv major al președinției sale.

Sub mandatul predecesorului său, democratul Barack Obama, 100.000 de persoane au fost acceptate în fiecare an în medie.

Acest program privește doar refugiații selectați de agențiile de securitate și informații americane din taberele ONU din întreaga lume pentru a fi relocați în Statele Unite, în principal cei mai vulnerabili, cum ar fi vârstnicii, văduvele și persoanele cu dizabilități.

Joe Biden a subliniat că programul de relocare va proteja și membrii comunității LGBT.

„Ne asigurăm că promovăm drepturile acestor oameni luptând împotriva discriminării și protejând refugiații și solicitanții de azil” aparținând acestei comunități, a spus el în timpul unui discurs la Departamentul de stat.

"Am oferit refugii sigure celor care fug de violență și persecuție, iar exemplul nostru a determinat alte țări să își deschidă ușile larg", a spus Biden.

De ani de zile, Statele Unite au găzduit mai mulți refugiați decât toate celelalte țări la un loc, dar Canada le-a depășit în 2019 deschizând porțile pentru peste 30.000 de migranți, conform cifrelor Națiunilor Unite.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a salutat acest anunț.

„Acțiunea președintelui Biden va salva vieți, este atât de simplă”, a spus el într-un comunicat.