Acordul a fost găsit, in extremis, la sfârșitul lunii ianuarie. După Rusia, pe 29 ianuarie, şi Statele Unite au validat, la rândul lor, prelungirea de cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare New Start, a anunțat miercuri (3 februarie) secretarul de stat american Antony Blinken. Semnat în 2010, acordul, care limitează arsenalele din Rusia și Statele Unite, urma să expire pe 5 februarie, scrie Le Monde, citat de Rador.

Joe Biden se adreseaza natiuniiFoto: Patrick Semansky / AFP / Profimedia Images

Negocierile privind prelungirea sa au fost, în general, blocate pe toată durata președinției lui Donald Trump. Dar, de la venirea lui la Casa Albă, el propusese să îl extindă la cinci ani. "Președintele a arătat întotdeauna clar că Tratatul New Start este în interesul securității naționale a Statelor Unite și o astfel de prelungire este și mai necesară atunci când relațiile cu Rusia sunt tensionate așa cum sunt acum", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, la o conferință de presă a doua zi după ce democratul a preluat funcția.

Declarația secretarului de stat Blinken nu face un secret cu privire la aceste tensiuni. "În același timp în care lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele americane, vom lucra și pentru a cere Rusia să dea socoteală pentru actele sale antagoniste și încălcările drepturilor omului, în strânsă coordonare cu aliații și partenerii noștri", a avertizat el. O referire abia ascunsă la reînnoirea tensiunilor dintre occidentali și Moscova în urma otrăvirii, arestării și apoi a condamnării la o pedeapsă cu închisoarea a adversarului rus Aleksei Navalnîi, puternic denunțată de Washington și europeni.

Tratatul limitează arsenalele Rusiei și ale Statelor Unite la maximum 1.550 de focoase desfășurate pentru fiecare dintre aceste două țări, o reducere de aproape 30% față de plafonul anterior, stabilit în 2002. De asemenea, restricționează numărul de lansatoare și bombardiere la 800, care rămâne încă suficient pentru a distruge Pământul de mai multe ori.