Rusia a reînviat o propunere de lege care permite forțelor de ordine să acceseze localizarea telefoanelor mobile ale cetățenilor fără ordin judecătoresc, potrivit unui document consultat de Reuters, o mișcare care apare în contextul protestelor naționale în semn de sprijin pentru criticul Kemlinului, Alexei Navalnîi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mii de protestatari au fost reținuți în timpul protestelor recente și peste 1.000 de oameni au fost reținuți la Moscova marți, după ce Navalnîi a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea eliberării condiționate, despre care opozantul spune că e o acuză nefondată.

Legea, prezentată pentru prima dată în parlament în 2019 și actualizată acum de ministerul dezvoltării digitale, facilitează căutarea persoanelor date dispărute, conform proiectului.

Ministerul nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta dacă reînvierea proiectului de lege este în vreun fel legată de proteste, iar proiectul de lege în sine nu menționează de ele.

Noul proiect de lege clarifică faptul că ar fi nevoie de consimțământul unui cetățean sau de o decizie judecătorească pentru ca autoritățile să acceseze conținutul mesajelor sau conversațiilor, dar nu și pentru datele de geolocalizare, care ar fi furnizate doar de echipamentele proprii ale operatorilor de telecomunicații. Ministerul a declarat că propunerea nu încalcă reguli de confidențialitate.

"Proiectul de lege respectă legislația privind datele cu caracter personal, deoarece coordonatele de geolocalizare nu sunt date personale", a declarat pentru Reuters Oleg Ivanov, ministru adjunct al dezvoltării digitale.

Trebuie să își dea încă acordul și alte instituții de stat, pentru ca proiectul să poată fi retrimis la Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

În cazul în care legea va fi adoptată, agențiile de aplicare a legii vor putea cu ușurință să urmărească cu cine a fost o anumită persoană, la ce oră și cât timp, a spus Artem Kozlyuk, șeful Roskomsvoboda, un site de monitorizare a libertății internetului Rusia.

”De asemenea, creează riscul ca datele oamenilor să fie scurse pe piața neagră”, a adăugat el.