Președintele francez Emmanuel Macron și-a afirmat joi, la Palatul Elysée, sprijinul pentru președinta Republicii Moldovei, Maia Sandu, aleasă în noiembrie, subliniind că Franța și Uniunea Europeană o vor „însoți” în eforturile sale de a combate corupția, numind-o în același timp pe lidera pro-europeană ”o personalitate curajoasă”, relatează AFP și Radio Europa Liberă. Este pentru prima dată când un președinte al Franței primește în vizită la Palatul Elysee un președinte al R. Moldova.

Maia Sandu si Emmanuel MacronFoto: Captura video

Șeful statului francez a reafirmat „sprijinul neclintit al Franței pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”, oferindu-și sprijinul pentru soluționarea conflictului din Transnistria.

Primul șef de stat al Moldovei care a fost primit la Paris, Sandu, în vârstă de 48 de ani, a fost aleasă la 15 noiembrie cu 57,75% din voturi împotriva pro-rusului Igor Dodon.

"Alegerea dvs. este un mesaj extraordinar de speranță", a spus Emmanuel Macron, salutând în persoana lui Sandu "o personalitate curajoasă care luptă de ani de zile pentru statul de drept și împotriva corupției".

„Sper că Franța și UE vă vor putea însoți cu putere și pe termen lung”, a adăugat el, precizând că Parisul va sprijini proiectul de renovare a unei linii de cale ferată „esențiale” între Chișinău și UE.

Apropierea de UE este „cea mai scurtă cale care duce la democrație și prosperitate”, a spus Sandu, subliniind dorința ei de a consolida acordul de asociere încheiat în 2014.

Considerată una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova oscilează de la alegeri la alegeri între susținătorii apropierii de Moscova și cei care susțin integrarea europeană, în special prin legăturile sale cu România vecină.