Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa: Occidentul, tot mai îngrijorat de cooperarea dintre Rusia și China
Pentagonul a pus contracararea Chinei şi Rusiei în centrul strategiei sale din 2018, deşi cheltuielile americane pentru apărare le depăşesc pe cele ale Moscovei şi Beijingului.
În 2018, China şi Rusia au organizat cele mai mari exerciţii militare comune desfăşurate vreodată, la care au participat 300.000 de militari ruşi. În 2019, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping au participat la inaugurarea unui proiect de trei decenii pentru transportul de gaze naturale din Siberia spre nord-estul Chinei.
Tod Wolters, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, le-a spus jurnaliştilor că această cooperare în creştere „sugerează cu adevărat o emergenţă a unui parteneriat de convenienţă”.
El a spus că parteneriatul avea intenţia de a dezvolta interesele reciproce, „iar acest progres poate fi în detrimentul Europei şi al naţiunilor din jur”.
NATO acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Occidentul cu noi arme nucleare, atacuri cibernetice şi acţiuni sub acoperire. Uniunea Europeană, din care majoritatea statelor sunt membre NATO, percep China drept un rival pentru influenţă, precum şi un partener comercial.
Din punct de vedere istoric, relaţiile între Rusia şi China, care au o frontieră comună de 4.200 km, au fost marcate de neîncredere, naţionaliştii ruşi avertizând că influenţa Chinei câştigă teren în Extremul Orient rus bogat în resurse minerale.
Rusia a pivotat însă către China după ce a fost pedepsită cu sancţiuni occidentale pentru anexarea Peninsulei Crimeea de către Ucraina în 2014.
„Suntem foarte vigilenţi cu privire la această cooperare în creştere”, a mai spus Wolters.
Citește și:

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cele doua superputeri militare au un istoric cu suisuri si coborasuri. Avand in vedere ca sunt conduse de doi oameni FOARTE pragmatic, mi se pare firesc sa lege aliante comerciale si militare. Daca de exemplu europenii nu mai vor gazul rusesc ieftin, rusii ce sa faca cu el? Nu e normal sa caute piete de desfacere? Pai, China e prima economie d epe planeta in termini de PIB raportat la puterea de cumparare. Daca nu te aliezi cu ei, atunci cu cine o faci? Si da, cele doua puteri tre sa colaboreze militar pentru a echilibra un pic balanta. Stiu ca doar pentru americani, dar sa se linisteasca fiindca nu s-a intamplat nimic rau.
Si constat cu bucurie ca relatia Rusia-China exista si in plan economic (exporturi rusesti de gaze naturale, cereale). Daca Rusia isi poate diversifica sursa veniturilor din exporturi, de ce nu? Ar fi o greseala sa se bazeze doar pe un anumit tip de resursa.
SUA scrie faliment pe fata lor.
O alianta RUsia CHina Germania pune SUA acolo unde i locul .la vaci
De asemenea, gazoductul trebuie terminat indiferent cate tumbe fac americanii. Atunci cand ultimii vor putea livra GNL la timp, in cantitatile cerute si la un pret competititv, nemtii ar putea cantari variantele. Pana atunci doar un individ ingust la mine ar refuza deschiderea North Stream 2. Pe industriasii germani nu-i intereseaza de unde iau gazul atat timp cat este mult si ieftin. Ultima lor grija, dar absolut ultima lor grija, este ce vor face dupa aceea Polonia si Ucraina. Relatia nemtilor cu Rusia e una strategica. Asta este purul adevar, iar americanii nu pot in momentul de fata sa schimbe starea lucrurilor, pentru ca GNL lor nu este pur si simplu competitive in fata gazului rusesc. Intr-un final nu e vorba, cum spun unii aici de afinititatea lui Merkel fata de comunism, ci de bani, multi bani. Merkel nu a fost aleasa cancelar pentru a le face pe plac americanilor, ci sa se ingrijeasca inclusiv de bunul mers al economiei germane. Iar daca asta inseamna sa lucreze cu "imperiile raului", God's will.
procesul globalizarii merge in toate directiile si ...tot inainte, spre noi culmi de pace si progres.
nu poti avea si acorduri semnate si resmenate, si transferuri de tehnologie, si pretentii. mai ales can' partenerii nu sunt dispusi sa cheltuiasca pe avioane, rachete, tunuri, tancuri si alte dracii de astea....
toti vor sa fie bine cu xi.
Cine a avut capul limpede sa pedepseasca Rusia in felul asta, sa faca un pas in fata si sa ne explice daca stia ce consecinte va avea impunerea sanctiunilor.
Impunerea de sanctiuni economice a condus intotdeauna la o acutizare a politicilor interne, si a determinat cresterea puterii militare.
Pe mine ma amuza formularea "anexarea Peninsulei Crimeea". De ce ma amuza? Pentru ca acolo a fost un referendum la care a fost invitata sa participle o populatie larg rusofona. Ce ar fi trebuit sa voteze acei oameni? Referendumul putea fi organizat si de SUA sau OSCE, cu excluderea Rusiei, tot rezultatul acela iesea. Este ca si cum noi am organiza maine referendum in Harghita si Covasna pentru independent/alipire la Ungaria si dupa aceea ne-am mira ca locuitorii de acolo au votat in favoarea propunerii respective. Anexarea ma duce cu gandul la invazie, la rapt (Dictatul de la Viena, rapirea Basarabiei si Bucovinei de URSS), or acolo a fost un referendum. In fine. am divagat.
Comandantul asta NATO pe ce lume traieste? Nu citeste literatura de specialitate.Tocmai a aterizat de pe Marte si este surprins si socat de situatia de pe teren? Penibil.
Si atentie comandantul NATO are in subordine soldati albi care sunt suspecti ca sunt trumpisti , white supremacisti si teroristi mai rai decat BinLaden asa ca sa ia masuri si sa puna jumate de armata sa aresteze cealata jumate. Si tot asa.
Si uitati-va la Putin. Si-a mutat toate granitele Rusiei tocmai langa bazele militare SUA.
America a ajuns o bataie de joc si asta nu e bine deloc.