Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că ar putea obține sprijinul „câtorva republicani” pentru planul său de salvare, în timp ce le-a cerut democraților să avanseze indiferent de obstacole, potrivit AFP.

Joe Biden in Biroul OvalFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Biden, care a oferit un plan de ajutor de 1,9 trilioane de dolari, speră ca, la începutul mandatului său și în fața crizei grave provocate de Covid, să creeze un consens politic pentru a-și consolida imaginea de om de dialog.

Dar discuțiile sunt dure și această ipoteză pare să se îndepărteze cu fiecare zi.

Luni, el s-a întâlnit cu un grup de 10 republicani care, temându-se că datoria publică ar putea crește, au făcut o propunere alternativă de 618 miliarde de dolari.

Cu o sumă „atât de mică, am rămâne blocați în criza Covid”, a reacționat imediat liderul Senatului Democrat Chuck Schumer.

"Vrem un acord cu cele două părți, dar trebuie să fim puternici", a spus el miercuri.

În acest context, democrații ar putea decide să avanseze pe cont propriu. Reprezentanții aleși ai Senatului au procedat deja marți la un vot care ar putea deschide calea pentru adoptarea acestui plan cu o majoritate simplă și nu cu 60 de voturi din 100, așa cum este cerut de procedura obișnuită.

Acest lucru ar permite adoptarea rapidă a textului, 50 de senatori fiind democrați. Pentru că, în caz de egalitate, depinde de vicepreședintele lui Joe Biden, Kamala Harris, să decidă.

Dovadă că această primă luptă politică din epoca Biden este în primul rând o bătălie de comunicare, Ron Klain, șeful de personal al lui Joe Biden, insistă zi de zi că planul propus are sprijinul majorității americanilor.

„Aproape 7 din 10 americani sprijină planul Biden”, a scris el pe Twitter, citând un sondaj de la Universitatea Quinnipiac.