Statele Unite s-au declarat „dezamăgite” de decizia Curții Internaționale de Justiție care s-a declarat competentă să primească cererea Teheranului de anulare a sancțiunilor restabilite de administrația fostului președinte american Donald Trump, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem un mare respect pentru Curtea Internațională de Justiție", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

"În același timp, suntem dezamăgiți că nu a acceptat argumentele noastre juridice relevante conform cărora afirmația Iranului nu se află în jurisdicția Curții", a adăugat el.

„Judecata de astăzi este o decizie preliminară, nu o decizie pe fond”, a spus Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a criticat, de asemenea, Iranul și încercările sale de a prezenta „această decizie ca fiind favorabilă argumentelor sale pe fond”.

Teheranul a dus Statele Unite la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) în 2018, susținând că Washingtonul a încălcat un tratat de prietenie între cele două țări datând din 1955.

Președintele de atunci, Donald Trump, a restabilit sancțiunile după ce a decretat retragerea Statelor Unite dintr-un acord nuclear din 2015 cu Iranul, spre disperarea aliaților europeni.

Judecătorii instanței au respins în cele din urmă toate obiecțiile americane miercuri.

Reacționând la hotărârea Curții Internaționale de Justiție, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a declarat că este o „victorie” pentru Iran.