Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a etichetat miercuri studenții care manifestau în toată țara împotriva unui rector drept „teroriști” și a atacat din nou mișcarea LGBT, spunând că este incompatibilă cu valorile turcești, potrivit AFP.

Proteste studentesti in TurciaFoto: youtube.com

„Nu considerăm că acești tineri care sunt membri ai unor organizații teroriste au într-adevăr valorile naționale și morale ale țării noastre”, a afirmat Erdogan în timpul unui discurs, referindu-se la valul de proteste studențesti care au zguduit Turcia.

„Sunteți studenți sau teroriști care încearcă să ocupe biroul rectorului?”, a adăugat el.

El a susținut că autoritățile nu vor permite protestelor studențești să se transforme în proteste anti-guvern precum cele din 2013, cunoscute sub numele de mișcarea Gezi, care l-au vizat în timpul său de prim-ministru.

Șeful statului turc a atacat și persoanele LGBT, ale căror drepturi au devenit o revendicare a protestului după arestarea a patru studenți acuzați că au insultat Islamul pentru că au organizat o expoziție de artă care include o reprezentare a unui loc sacru al Islamului decorat cu steaguri curcubeu.

"LGBT, nu există așa ceva. Această țară este patriotică și morală. Mergem mai departe cu aceste valori", a spus el.

Statele Unite „au condamnat cu tărie (...) retorica” împotriva minorităților sexuale din Turcia.

"Statele Unite consideră protecția drepturilor omului o prioritate și se află alături de toți cei care luptă pentru libertățile lor democratice fundamentale", a insistat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Numirea la începutul anului de către Erdogan a unui rector apropiat de putere pentru a conduce prestigioasa Universitate Bosfor (Bogazici în turcă) a declanșat o mișcare de protest.

Poliția turcă a arestat marți peste 170 de persoane care au participat la noi proteste care nu dau semne că se vor opri, în ciuda represiunii tot mai brutale a autorităților.

Noul rector, un apropiat al partidului lui Erdogan, și numirea acestuia fără consultare cu consiliul de administrație al universității, au provocat consternare.