Statele Unite vor monitoriza activitatea de finalizare a gazoductului Nord Stream 2 menit să transporte gaz natural rusesc în Europa, iar dacă asemenea activitate are loc, vor lua decizia de a sancționa, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat american, relatează Reuters.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

”Este un acord rău”, a spus purtărorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price în cadrul unei conferințe de presă.

”Vom lucra îndeaproape cu aliații și partenerii noștri pentru a întări securitatea energetică europeană și a proteja împotriva comportamentului abuziv, inclusiv cel al Rusiei în acest caz.

Parlamentarii europeni au adoptat pe 21 ianuarie o rezoluţie care cere blocului comunitar să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Germania, ca răspuns la arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi.

Europarlamentarii au adoptat rezoluția în jurul orei 17:30 (ora României) cu 581 voturi pentru, 50 împotrivă și 44 abțineri.

Aceasta solicită UE să oprească „imediat” finalizarea gazoductului.

„După ani de deteriorare a relațiilor, eurodeputații subliniază importanța revizuirii în mod critic a cooperării cu Rusia prin diverse platforme de politică externă și proiecte precum Nord Stream 2”, precizează un comunicat al Parlamentului European.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Pe de altă parte, Franța a spus miercuri, pe 3 februarie, că nu va pune presiune pe Germania cu privire la planurile sale privind Nord Stream 2, a spus ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Cancelarul Angela Merkel și alți politicieni germani au continuat să susțină gazoductul, iar Le Drian a spus că nu Parisul se va amesteca în alegerile Berlinului.

”Nu ar trebui să amestecăm subiectele”, a spus Le Drian pentru postul de radio Europe 1, când a fost întrebat dacă Nord Stream 2 ar trebui anulat. ”Avem discuții cu germanii pe subiectul Nord Stream, dar asta este legat mai mult de suveranitatea energetică europeană”. ”Ține de germani. Nu mă voi amesteca în alegerile energetice ale Germaniei”, a adăugat el.