Organizația ”Proud Boys” și alte douăsprezece grupări au fost adăugate pe lista neagră a entităților teroriste din Canada, a anunțat miercuri Departamentul pentru Securitate Publică, potrivit AFP.

Liderul grupului extremist Proud Boys (screenshot)Foto: Hotnews

Înființată în 2016 și prezentă în Canada, Statele Unite și alte țări, „Proud Boys” „a jucat un rol central în insurgența din 6 ianuarie” de pe Capitol Hill din Washington, a declarat ministerul într-un comunicat.

Întrebat dacă acest grup reprezintă „o amenințare gravă și actuală pentru securitatea Canadei”, Bill Blair, ministrul siguranței publice, a răspuns „da”.

"Există din ce în ce mai multe dovezi (...) ale escaladării violenței în care a fost implicat acest grup", a spus el într-o conferință de presă.

„Monitorizăm activitățile acestui grup cu mare îngrijorare din 2018”, un accent care s-a intensificat de la alegerile prezidențiale din SUA, a explicat el.

Săptămâna trecută, Camera Comunelor din Ottawa a aprobat în unanimitate o moțiune prin care solicita prim-ministrului Justin Trudeau să interzică organizația din cauza existenței sale ca „entitate teroristă”.

Este, potrivit Ministerului Securității Publice, „o organizație neofascistă care se angajează în violență politică” și ai cărei membri „susțin ideologii misogine, islamofobe, antisemite, anti-imigranți și / sau de supremație a albilor”.

Organizația ar număra câteva sute, dacă nu câteva mii de membri în America de Nord și ar fi prezentă în toate marile orașe ale Canadei, a declarat un oficial guvernamental, sub condiția anonimatului.

Alte trei grupuri asociate cu „extremismul violent ideologic” au fost, de asemenea, incluse pe listă.

Acestea sunt „Divizia Atomwaffen”, descris ca un „grup internațional terorist neo-nazist”, „Mișcarea Imperială Rusă”, „grup naționalist înființat în Rusia” și „Baza”, un grup „neo-nazist” fondat în 2018.

Aceste grupuri „reprezintă o amenințare serioasă și în creștere pentru societatea canadiană și facem tot ce putem pentru a răspunde în mod adecvat”, a spus Blair.

Alte trei organizații afiliate cu Al-Qaeda - cum ar fi „Ansar Dine” sau „Frontul de eliberare Macina”, ambele active în Mali - și cinci organizațiia aflate în legătură cu Stat Islamic și filialele sale din Asia de Est, au fost interzise.