Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a interzis trei televiziuni calificate drept pro-ruse, în încercarea de a contracara propaganda Kremlinului, o decizie condamnată de Moscova și salutată de Washington, transmite AFP.

Zelenski, Macron, Putin și MerkelFoto: kremlin.ru

În urma unei decizii a Consiliului de securitate națională, Zelenski a semnat un decret care impune sancțiuni împotriva deputatul pro-rus Taras Kozak și a opt companii pe care le deține, dintre care trei televiziuni, 112 Ukraina, Zik TV și Newsone.

Dacă oficial acestea îi aparțin lui Kozak, aceste televiziuni sunt considerate de facto proprietatea unui alt deputat pro-rus, Viktor Medvedciuk, foarte apropiat de Vladimir Putin, care îl primește în mod regulat la Kremlin.

"Devenite un instrument de război împotriva Ucrainei", aceste televiziuni "au uitat de mult timp standardele jurnalismului", "primesc finanțări din Rusia" și pe cale de consecință au fost "blocate pentru a apăra securitatea națională", potrivit unei purtătoare de cuvânt a președintelui.

Rusia, o țară unde presa de stat este controlată strict de putere și unde numeroși ziariști incomozi au fost agresați sau chiar uciși, a "condamnat" decizia și a acuzat, prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin, o îngrădire a "libertății de exprimare".

Statele Unite "susțin eforturile" Kievului de a contracara influența negativă a Rusiei, a precizat pe Twitter ambasada americană din Ucraina.

Cele trei televiziuni au fost imediat scoase de pe majoritatea rețelelor de cablu, dar continuă să emită online.