După alegerile din noiembrie, a petrecut zile întregi pe TikTok, Facebook și YouTube, devenind îndoctrinată în lumea QAnon. În ziua investirii lui Biden, era convinsă că dacă președintele ales Joe Biden va prelua funcția, Statele Unite se vor transforma literalmente într-o țară comunistă. Era îngrozită că va trebui să se ascundă cu fiica ei, povestește pentru CNN Ashley Vanderbilt, o tânără mamă de 27 de ani.

Ashley VanderbiltFoto: Captura CNN

Fiica ei de patru ani, Emmerson, știa că „ceva nu este în regulă cu mama ei”. „Nu am fost sută la sută acolo cum ar fi trebuit să fiu”, își amintește ea.

Mulți fanatici QAnon au motive politice clare, dar Vanderbilt spune că este un participant pasiv în politică.

"Am fost întotdeauna cineva căruia îi spui ce să facă și o face. Am crescut spunându-ne că suntem republicani, așa că am fost întotdeauna acel bilet roșu la vot", a explicat ea într-un interviu acordat CNN în Myrtle Beach, Carolina de Sud.

Nu urmărește știrile. De ce?

Tot ce a auzit în ultimii patru sau cinci ani a fost ”Nu urmăriți știrile. Sunt știri false, sunt știri false”.

Vanderbilt a lucrat în biroul unei companii de construcții. Dar, la fel ca milioane de americani în 2020, ea spune că și-a pierdut slujba la începutul carantinei impuse ca urmare a crizei de Covid-19. Simțindu-se deprimată și având mai mult timp liber, a început să petreacă zile întregi în online.

Mama în vârstă de 27 de ani este un utilizator pasionat al aplicației video TikTok. Ea spune că aici a luat legătură pentru prima dată cu QAnon.

Ea a urmărit în mare parte conturile de divertisment de pe platformă, dar pe măsură ce alegerile se apropiau, a început să interacționeze cu videoclipurile pro-Trump și anti-Biden de pe TikTok. În curând, spune ea, pagina „Pentru tine” a lui TikTok îi sugerase un feed cu videoclipuri pline de teorii ale conspirației.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat pentru CNN depre companie că este "angajată să combată dezinformarea și să promoveze alfabetizarea mediatică în comunitatea noastră. Conținutul și conturile care promovează QAnon nu sunt permise pe platforma noastră și sunt eliminate așa cum sunt identificate".

În mod clar, garanțiile companiei nu au reușit și pentru Vanderbilt.

Ceea ce a început pe TikTok, a continuat pe Facebook, YouTube și Telegram, unde până în ianuarie Vanderbilt spune că petrecea ore întregi în fiecare seară învățând mai multe despre presupusa cabală a pedofililor din Partidul Democrat care furase alegerile.

Dar nu totul era pierdut. Credea că trump va decreta Legea marțială și-i va aresta pe toți

Ea a crezut că, deși Biden a fost declarat câștigătorul alegerilor, inaugurarea acestuia va fi zădărnicită.

În primul rând, Trump va declara legea marțială, apoi democrații (și unii republicani) și vedetele de la Hollywood, venite la Washington, DC pentru inaugurare, vor fi arestate.

Trump „a deschis din nou Golful Guantanamo” (nu s-a închis niciodată) și „a mărit capacitatea la 200.000”. Aceasta a fost teoria conspirației promovată de adepții QAnon în ajunul inaugurării și este ceea ce credea Vanderbilt.

Dar în dimineața zilei de 20 ianuarie 2021, Trump a zburat din Washington către noua sa casă din Florida și Biden a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite.

„Am fost devastată”, își amintește Vanderbilt. „Instantaneu, am intrat în panică”.

A sunat-o pe mama ei care era la serviciu. "Tocmai i-am spus că e ca și cum vom muri cu toții. Vom fi deținuti de China. Și va trebui să-mi retrag fiica de la școală pentru că o vor lua."

Mama ei a încercat să o calmeze. „Evident că voia lui Dumnezeu a fost ca președintele Biden să vină în această țară, așa că va fi bine”, i-a spus mama ei. "Acest lucru se întâmplă tot timpul. Sunt alegeri. Partidele se schimbă, nu e mare lucru".

După conversația lor, mama ei i-a trimis un avertisment pentru a nu-și scoate fiica din școală.

Revenirea lui Trump la Casa Alba. Minciuna era prea mare

Teoriile promovate de QAnon pentru acele zile nu s-au întâmplat. Dar, la fel ca în multe culte, tradiția și predicțiile din QAnon se schimbă mereu. De fiecare dată când o profeție nu reușește să se realizeze, apare o nouă teorie pentru a umple golul.

Astfel, unii adepți ai QAnon au inventat o nouă teorie a conspirației în orele de după inaugurare. Inaugurarea președintelui Joe Biden în sine a fost o parte cheie a planului, noua teorie susținută, iar Trump va reveni ca președinte în următoarele săptămâni. Atunci, cu siguranță, s-ar întâmpla toate arestările.

Acesta a fost un pas prea departe pentru Vanderbilt. A început să-și dea seama că a înghițit o minciună cu o fervoare aproape religioasă.

În ultimele două săptămâni, ea a postat pe TikTok, platforma care a tras-o în teoria conspirației, împărtășind povestea ei în speranța că ar putea ajuta sau inspira pe alții să vadă minciuna. (CNN)