Frenezia de pe piețele bursiere declanșată pe Reddit pare să se fi liniștit și mai mult miercuri după ce secretarul trezoreriei americane, Janet Yellen, a convocat o întâlnire în care s-ar putea hotărî înăsprirea reglementărilor pentru fondurile de investiții, brokeri și investitorii individuali, relatează Reuters și Deccan Herald.

GameStopFoto: Agerpres/EPA

Achizițiile masive din partea investitorilor amatori din ultimele două săptămâni au dus la o explozie a prețurilor acțiunilor unor companii precum retailerul de jocuri video GameStop sau lanțul de cinematografe AMC Entertainment împotriva cărora au pariat companiile de investiții americane.

Acțiunile GameStop (GME), care au crescut până la 483 de dolari pe bursa americană săptămâna trecută, au scăzut în ultimele zile până la 90 de dolari după ce mai multe platforme de tranzacționare printre care și Robinhood au impus limite de cumpărare.

Cotația GME a mai șters din pierderi miercuri dimineața, acțiunile companiei crescând cu 4% în timp ce cele ale AMC cu 7% după ce se prăbușiseră cu 41% în urmă cu o zi.

Pe bursa de la Frankfurt acțiunile GameStop și-au continuat căderea liberă, prăbușindu-se cu 30%.

Argintul, care a crescut ușor luni după ce a devenit o nouă țintă pentru utilizatorii de pe forumul WallStreetBets, s-a stabilizat la o cotație cu 10% mai scăzută față de maximul recent.

Oriana Lizza, un broker la CMC Markets din Singapore, afirmă că dezumflarea bulei este evidentă însă că ar fi ușor ca investitorii individuali să se regrupeze și să ia la țintă noi companii.

„Cred că din punct de vedere al autorităților de reglementare, îngrijorarea este că ei ar putea să facă asta în continuare”, a declarat Lizza.

Șeful Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA, autoritatea responsabilă de reglementarea piețelor financiare, urmează să participe la o întâlnire cu secretarul american al trezoreriei, conducerea Rezervei Federale și cea a Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures pe Mărfuri, posibil chiar joi.

Yellen a convocat întrunirea pentru a discuta volatilitatea recentă de pe piețe și dacă tranzacționarea poate fi considerată conformă unor piețe corecte și eficiente.

Nu este deocamdată clar dacă întâlnirea va duce la acțiuni imediate însă experții se așteaptă ca atenția să se îndrepte către rolul tot mai mare jucat de instituțiile financiare nebancare, precum fondurile de investiții, în piețele financiare.

Platforma de tranzacționare Robinhood a anunțat miercuri că va permite cumpărarea unor acțiuni fracționare ale GameStop și AMC, la cinci zile după ce a restricționat practica ca urmare a faptului că a încurajat investitorii individuali prin faptul că puteau investi sume mai mici.

Citește și: