Poliţia din Myanmar a prezentat miercuri acuzaţiile împotriva liderei de facto a ţării, Aung San Suu Kyi, şi a preşedintelui Win Myint, înlăturaţi de la putere în urma unei lovituri de stat a armatei, transmit EFE şi Reuters.

Aung San Suu KyiFoto: Agerpres

Astfel, Aung San Suu Kyi a fost acuzată de încălcarea legislaţiei de import-export, iar poliţia a cerut menţinerea ei în detenţie până la 15 februarie.

Potrivit Reuters, care citează un document emis de o secţie de poliţie din capitala Naypyidaw, poliţia birmană a percheziţionat locuinţa lui Suu Kyi, unde a găsit radiouri portabile importate în mod ilegal şi folosite fără permisiune.

EFE menţionează că astfel de aparate pot fi folosite doar de către guvern şi armată şi că, pentru posesia lor, Aung San Suu Kyi poate fi condamnată la o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.

Totodată, preşedintele Win Myint, înlăturat de la putere împreună cu Suu Kyi în urma loviturii de stat de luni, a fost acuzat de încălcarea restricţiilor epidemiologice impuse pentru a stopa propagarea epidemiei de coronavirus şi de încălcarea legii privind gestionarea dezastrelor naturale.

Inițial, în cursul dimineții de miercuri, pe rețelele sociale circulau informații potrivit cărora liderii militari intenționează să o acuze pe Aung San Suu Kyi de înaltă trădare.

În Myanmar, trădarea poate fi sancţionată cu pedepse mergând de la maximum 20 de ani de închisoare şi până la pedeapsa cu moartea, relata cotidianul proguvernamental Global New Light of Myanmar.

Aung San Suu Kyi a fost reţinută luni la primele ore ale zilei în capitala birmană Naypyidaw, împreună cu preşedintele Win Myint şi alţi membri ai guvernului. Ulterior, armata a declarat stare de urgenţă, încredinţând frâiele puterii generalului Min Aung Hlaing, iar Suu Kyi şi alte câteva zeci de politicieni au fost plasaţi în arest la domiciliu. (Sursa: Agerpres)