Lovitura de stat Myanmar: Acuzațiile ridicole aduse liderei de facto Aung San Suu Kyi
Astfel, Aung San Suu Kyi a fost acuzată de încălcarea legislaţiei de import-export, iar poliţia a cerut menţinerea ei în detenţie până la 15 februarie.
Potrivit Reuters, care citează un document emis de o secţie de poliţie din capitala Naypyidaw, poliţia birmană a percheziţionat locuinţa lui Suu Kyi, unde a găsit radiouri portabile importate în mod ilegal şi folosite fără permisiune.
EFE menţionează că astfel de aparate pot fi folosite doar de către guvern şi armată şi că, pentru posesia lor, Aung San Suu Kyi poate fi condamnată la o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.
Totodată, preşedintele Win Myint, înlăturat de la putere împreună cu Suu Kyi în urma loviturii de stat de luni, a fost acuzat de încălcarea restricţiilor epidemiologice impuse pentru a stopa propagarea epidemiei de coronavirus şi de încălcarea legii privind gestionarea dezastrelor naturale.
Inițial, în cursul dimineții de miercuri, pe rețelele sociale circulau informații potrivit cărora liderii militari intenționează să o acuze pe Aung San Suu Kyi de înaltă trădare.
În Myanmar, trădarea poate fi sancţionată cu pedepse mergând de la maximum 20 de ani de închisoare şi până la pedeapsa cu moartea, relata cotidianul proguvernamental Global New Light of Myanmar.
Aung San Suu Kyi a fost reţinută luni la primele ore ale zilei în capitala birmană Naypyidaw, împreună cu preşedintele Win Myint şi alţi membri ai guvernului. Ulterior, armata a declarat stare de urgenţă, încredinţând frâiele puterii generalului Min Aung Hlaing, iar Suu Kyi şi alte câteva zeci de politicieni au fost plasaţi în arest la domiciliu. (Sursa: Agerpres)

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Sa facem putina lumina:
Chiar de la obtinerea independentei in 1948 Birmania a inceput sa vireze spre stanga. Mai intai au refuzat sa faca parte din Commonwealth, iar apoi au dezvoltat relatii preferentiale cu China si alte state comuniste.
In 1962 armata a preluat puterea si a infiintat un „Consiliu revoluționar”, care si-a definit programul de guvernare sub titlul „Calea birmana spre socialism”. In urmatoarele decenii au avut economie planificata si cvasifalimentara.
Prin 1990 socialismul/comunismul pareau sa fie pe faras, asa ca junta a facut un pas inapoi si a permis organizarea de alegeri. Din pacate tovarasii generali n-au fost multumiti de rezultat si au revenit la butoane pentru inca doua decenii.
Teoretic din 2011 Birmania a fost oarecum democratica, dar pana in anul 2021 tovarasii s-au convins ca socialismul/comunismul nu e mort. M-as mira daca actiunea recenta a juntei nu ar fi fost incurajata discret de tovarasii din China. Nu le convine chinezilor sa aiba vecini aliati cu cine nu trebuie.
Read my lips: China is involved in this!
"Secretarul general al ONU a deplâns, de asemenea, faptul că, marţi, Consiliul de Securitate nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unui text
comun, după o reuniune de urgenţă la iniţiativa Marii Britanii."
"Miercuri seară, potrivit diplomaţilor, negocierile au continuat între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate,
în special cu China şi Rusia care au blocat adoptarea declaraţiei marţi."
China si Rusia nu vor sa intervina nimeni, oare de ce?
Nici macar cele citate nu sunt atat de ridicole, daca ar fi numai cele filtrate in stire.
Dar acuzatia esentiala este cea de fraudare a alegerilor care cu totul intamplator nu este mentionata.
Intamplator.
Problema pare a fi alta: alegerile au fost câștigate cu un procent care permite modificarea constituției, ceea ce ar fi dus la diminuarea masivă puterii armatei. Foarte probabil că ăsta este adevăratul motiv pentru noua lovitura de stat.