O instanță din Moscova a decis marți condamnarea la închisoare a disidentului Alexei Navalnîi, politicianul de opoziție catalogând hotărârea ca fiind bazată pe ura și teama președintelui Vladimir Putin față de el, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

Instanța rusă l-a condamnat pe Navalnîi la 3 ani și jumătate de închisoare însă avocatul acestuia a declarat că bloggerul anti-corupție va petrece doar 2 ani și 8 luni în spatele gratiilor întrucât a petrecut deja 10 luni în arest la domiciliu.

Echipa sa de avocați a anunțat de asemenea că va face apel la decizie.

Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenți critici ai lui Vladimir Putin, a fost arestat în 17 ianuarie la întoarcerea în Rusia după ce a petrecut mai multe luni în convalescență în Germania după otrăvirea sa cu agentul neurotoxic Noviciok.

Disidentul rus a afirmat că agenții serviciilor de securitate rusești i-au pus otravă în chiloți, acuzație pe care Kremlinul o respinge.

Navalnîi a folosit procesul de marți pentru a încerca să marcheze locul actualului președinte rus în istorie.

„Singura metodă (a lui Putin) este de a ucide oameni. Oricât de mult s-ar preface că este un mare strateg geopolitic, el va rămâne în istorie ca un otrăvitor. A fost Alexandru Eliberatorul, Yaroslav cel Înțelept și Putin Otrăvitorul de Chiloți”.

Susținătorii săi au încurajat oamenii să se strângă în centrul Moscovei după aflarea sentinței însă forțele de intervenție deja blocaseră zona. Metroul din capitala rusă a închis de asemenea trei stații din apropierea centrului.

Cu toate acestea reporterii Reuters au văzut sute de protestatari, o parte a acestora fiind reținuți cu violență de poliție.

Unii au scandat „Putin este un hoț!” și „Putin este un otrăvitor!”.

Mai devreme în cursul zilei alte sute de susținători ai disidentului rus au fost arestați în apropierea instanței în care avea loc procesul acestuia.

În total 1.408 de arestări au fost efectuate la nivel național marți, peste 1.000 din acestea având loc în Moscova.

Citește și: