Tensiuni SUA-China: Beijingul avertizează Washingtonul să nu depăşească „liniile roşii”
„Nu există niciun dubiu că cea mai semnificativă provocare pentru noi este China, dintre toate ţările, dar este o situaţie complicată. Există aspecte adverse în relaţie, există aspecte competitive şi există şi unele aspecte de cooperare. Dar, indiferent despre ce aspecte este vorba, trebuie să abordăm China dintr-o poziţie de forţă, nu dintr-o poziţie slabă”, a declarat Antony Blinken într-un interviu acordat postului MSNBC, potrivit Mediafax.
"Iar această forţă cred că provine din a avea alianţe puternice, ceea ce China nu are; trebuie să ne implicăm la nivel mondial şi să fim activi în instituţiile internaţionale, deoarece, dacă ne retragem, China se implică şi apoi vor fi ei cei care scriu regulile şi stabilesc normele acestor instituţii; trebuie să ne susţinem valorile când sunt contestate de China, inclusiv în provincia Xinjiang, în cazul acţiunilor asupra uigurilor, sau în cazul situaţiei democraţiei din Hong Kong. Să ne asigurăm că armata noastră este poziţionată astfel încât să poată descuraja agresiuni chineze; să investim în cetăţeni, pentru a putea fi competitivi în totalitate", a subliniat Antony Blinken.
Întrebat dacă Statele Unite ar trebuie să se alăture Marii Britanii pentru a primi persoane care vor să scape de acţiunile de reprimare politică din Hong Kong, Blinken a precizat: "Cred că da. Am asistat la modul şocant în care China a subminat angajamentele asumate în timpul transferului Hong Kong-ului de către Marea Britanie. Şi vedem oameni în Hong Kong care îşi susţin drepturile, drepturi care le-au fost garantate. Iar dacă sunt victime ale acţiunilor de reprimare comise de autorităţile chineze, trebuie să facem ceva pentru a le oferi adăpost".
În replică Administraţia de la Beijing a avertizat Statele Unite să nu depăşească "liniile roşii". "Aceste probleme se referă la interesele centrale ale Chinei, la demnitatea naţională şi la sensibilităţile a 1,4 miliarde de oameni. Sunt linii roşii care nu trebuie depăşite", a declarat Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist chinez, conform publicaţiei The Wall Street Journal.
"În ultimii patru ani, Administraţia Donald Trump a adoptat politici greşit concepute împotriva Chinei, aducând relaţiile bilaterale la cea mai dificilă perioadă de la stabilirea legăturilor diplomatice", a subliniat Yang Jiechi, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la o reuniune a Comitetului Naţional privind Relaţiile SUA-China. Oficialul chinez a argumentat că este necesară cooperare între China şi Statele Unite.
În urmă cu o săptămână, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat Statele Unite, la o conferinţă organizată de Forumul Economic Mondial, să nu continue o abordare a confruntării, deoarece "va conduce doar la un impas bilateral".

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
ca intre tovarashi.
cu Trump nu aveau curaj sa miste in front, ii punea nebunu la respect.
Beijingul stia ca presedintele Trump nu sta dupa toanele lui Merkel sau Macron pentru a-si face politica externa.
Acum e noul regim socialist american la putere, China a auzit ca Biden vrea "coordonare" cu "tarile aliate" (genul de prostie care te blocheaza ani de zile in negocieri), a citit ca Germania l-a luat pe Biden in zeflemea, deci reactioneaza cu tupeu.
Stanga americana, dupa ce l-a injurat vartos pe Trump ca pune in pericol "pacea mondiala" (marota stupida a stangii, desi presedintii ei au bombardat din greu pe altii), acum sta cu gura cascata la dl Blinken.
Ministrul de externe al bietului Biden are acum la dispozitie suficiente rapoarte Pentagon si CIA pentru a pricepe de ce Trump se opunea Chinei comuniste.
Regimul socialist american va fi obligat sa continue politica lui Trump contra comunismului chinez sau va ajunge sa fie pus in genunchi de China, sustinuta discret de Rusia si lasata in pace de Germania si UE.
Nu o spun eu, o spun marii economisti ai lumii!
https://www.mediafax.ro/externe/china-va-deveni-cea-mai-mare-putere-economica-pana-in-2028-mai-repede-decat-se-astepta-19822601