Un tânăr diplomat rus din cadrul ambasadei Rusiei la Chișinău a încercat, împreună cu soția sa, să scoată ilegal 62 de mii de dolari din R. Moldova, scrie Deschide.md. Este vorba de Abramov și Alexandra Kirill, potrivit surselor publicației moldovene.

Abramov si Alexandra KirillFoto: Deschide.md

Aceleași surse au spus că a fost deschis un dosar penal pe numele diplomatului, iar acestuia i-a fost interzis să-și continue călătoria.

Incidentul a avut loc duminică, 31 ianuarie. În timp ce încerca să părăsească țara, diplomatul a fost oprit de ofițerii Poliției de Frontieră pentru verificări suplimentare. Acesta ar fi refuzat să prezinte ofițerilor IGPF conținutul bagajului de mână, precum și mijloacele financiare deținute asupra sa, invocând că deține imunitate diplomatică.

Ce spune Ministrul interimar de interne, Pavel Voicu:

„La verificarea bagajelor pe Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră cu detectorul de metale au depistat nereguli în valiza diplomatului, iar ulterior, în prezența vameșilor, când a fost deschisă geanta, au fost găsite mai multe plicuri. Alte detalii nu vă pot comunica pentru că acest caz este documentat de către colegii de la Serviciul Vamal și ține de competența lor”, a precizat Voicu.

Cine este Abramov

Abramov este absolvent al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO). Tânărul diplomat deținea funcția de atașat în cadrul misiunii diplomatice ruse la Chișinău.

La Chișinău, acesta s-a remarcat ca un diplomat foarte activ, promotor al culturii ruse și a ideii „ruskii mir” (lumea rusă). Participa cu discursuri patriotice ruse la numeroase mese rotunde și ceremonii organizate de către Centrul rus de cultură și știință de la Chișinău. Totodată, avea legături strânse cu Fondul „Ruskii Mir” în R. Moldova, potrivit publicației citate.

La unele întruniri de acest fel, alături de Abramov participau și oficiali moldoveni care împărtășesc convingerile diplomatului rus, în special oameni afiliați Partidului Socialiștilor.

Ce spune legea moldovenească:

Potrivit legii privind reglementarea valutară, persoanele fizice au dreptul, la ieşirea din Republica Moldova, de a scoate numerar în monedă naţională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumă totală de peste 10 000 de euro (sau echivalentul lor), însă care nu depăşeşte 50 000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană /călătorie, cu condiţia prezentării organelor vamale a documentelor confirmative pentru suma ce depăşeşte 10 000 de euro (sau echivalentul lor), şi anume a: actelor vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti în Republica Moldova; şi/sau permisiunilor pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberate de băncile licenţiate, şi /sau a autorizaţiilor pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberate de Banca Naţională a Moldovei.