Papa Francisc a declarat că este foarte hotărât să călătorească în Irak la începutul lunii martie ca „pastor al persoanelor care suferă”, vorbind luni reporterilor de la ”Serviciul de știri catolic”, potrivit AFP.

Papa FranciscFoto: Vatican Media-CPP-IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Chiar dacă instrucțiunile de distanțare fizică i-ar putea forța pe irakieni să-l urmărească la televizor, „vor vedea că Papa este acolo în țara lor”, a subliniat el, precizând în același timp că ar putea să se răzgândească în cazul unui nou val sever de Covid-19 în Irak.

Această țară are în prezent mai puțin de 10 decese cauzate de coronavirus și câteva sute de infecții noi pe zi, față de mii acum câteva luni.

Papa argentinian în vârstă de 84 de ani - care călătorește cu un avion special închiriat - adaugă că ar fi gata dacă ar fi nevoie să ia un avion de linie.

El a anunțat la începutul lunii decembrie că va vizita Irakul în perioada 5-8 martie, prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei și o prima pentru un pontif suveran în această zonă.

Papa polonez Ioan Paul al II-lea plănuise să facă o călătorie în Irak în decembrie 1999, dar acest plan nu s-a concretizat după negocierile cu fostul președinte Saddam Hussein.

Francis a spus că nu vrea să dezamăgească poporul irakian a doua oară, potrivit Catholic News Service, agenția de știri a episcopatului american, care a sărbătorit luni 100 de ani.

Totuși, 32 de persoane au fost ucise pe 21 ianuarie de către doi sinucigași care s-au aruncat în aer într-o piață aglomerată din centrul Bagdadului, cel mai mortal atac din ultimii trei ani în capitala irakiană.

Potrivit unui program neoficial dezvăluit de Biserica irakiană locală, liderul celor 1,3 miliarde de catolici ar trebui să celebreze mesele la Bagdad, într-o catedrală vizată de un atac sângeros în 2010 și pe un stadion din Erbil, capitala din Kurdistanul irakian, unde s-au refugiat mulți creștini care au fugit de abuzurile grupului jihadist Stat Islamic (IS).